plavo sv.png

Plavo svjetlo je visokoenergetska svjetlost kratke talasne dužine, i može doći od sunca, ekrana računara i telefona.

O ovoj temi se naširoko priča jer plava svjetlost utiče na zdravlje očiju, ali i na ljepotu okoloočnog područja.

Na tržištu se već sada pojavljuje mnogo proizvoda koji tvrde da štite kožu od plavog svjetla.

Štetnost plavog svjetla

Ako ste se ikada zapitali zašto ste tako umorni nakon što satima gledate u računar ili zašto vam pametni telefon toliko otežava da zaspite noću, postoji dobar razlog: plavo svjetlo.

Iako je plava svjetlost neophodna za pravilan vid i zdravlje očiju, previše plave svjetlosti može imati ozbiljne posljedice na kožu oko očiju.

Ovo uključuje nastanak bora, pogoršanje kvaliteta kože, stvaranje podočnjaka.

Da li plavo svjetlo može oštetiti kožu?

Plavo svjetlo je vrsta visokoenergetskog zračenja koje prodire u kožu i oštećuje kolagenska vlakna. Kada se ova vlakna oštete, za sobom ostavljaju nabore i fine linije na licu.

Takođe se pokazalo da povećava proizvodnju melanina u ćelijama kože što doprinosi stvaranju tamnih kolutova oko očiju, kao i pjega na dijelovima tijela koji su izloženi sunčevoj svjetlosti tokom dužeg vremenskog perioda, kao što su ruke ili podlaktice.

Plavo svjetlo je takođe povezano sa zamorom očiju jer utiče na nivo melatonina kod ljudi.

Melatonin je odgovoran za regulisanje spavanja i buđenja, a kada je proizvodnja melatonina narušena to utiče na ranije buđenje i umor tokom dana.

Kako spriječiti bore oko očiju od plave svjetlosti?

Ako želite spriječiti pojavu bora usljed izlaganja plavoj svjetlosti, pridržavajte se sljedećih savjeta:

-Nosite naočare za sunce koje blokiraju plavo svjetlo.

-Nosite šešir kako bi zaštitili glavu i lice od UV zračenja

-Koristite kremu za sunčanje sa SPF 30+. Ako provodite vrijeme na otvorenom, na suncu, nanesite kremu za sunčanje na izložene dijelove lica i tijela svakog jutra prije nego što izađete (postarajte se da kremu nanosite svaka dva sata).

-Prekomjeran rad na računaru negativno utiče na oči. Aktiviranjem funkcije na računaru koja se naziva filter plavog svjetla štitite svoje oči od štetnog uticaja plave svjetlosti.

-Na pametnim telefonima plavo svjetlo možete zamijeniti prijatnijim žućkastim, koje je mnogo pogodnije i zdravije za oči.