Modeli vozila.jpg

Nakon 14 godina, Volksvagen Golf više nije najprodavaniji automobil u Evropi. Pad prodaje ovog modela zabilježen je na cijelom kontinentu, pa i u našem regionu, a dobar primjer je Bosna i Hercegovina gdje Golf tokom prošle godine nije bio ni među 25 najprodavanijih modela.

Zbog nestašice mikročipova i problemima sa lancima snabdijevanja koji su prouzrokovani ratom u Ukrajini, prodaja novih automobila je pala kako u Evropi, tako i u državama regiona.

Najpopularniji automobil u Evropi tokom 2022. bio je Pežo 208, koji je sa trona, nakon 14 godina, skinuo tradicionalno najtraženiji model – Volksvagen Golf.

Zanimljivo je da Golf nije pao na drugo, već na peto mesto. Iza gradskog Pežoa nalazi se rumunska Dačia, konkretno model Sandero koji je tokom 12 mjeseci uspio da pronađe put do 200.000 kupaca.

Boje Volksvagena uspješno je branio T-Roc, koji je 2022. godinu završio među tri najprodavanija modela. U top 10 po prodaji nalaze se još Fiat 500, Tojota Jaris, Opel Korsa, Hjundai Tucson, Dačia Duster kao i Reno Clio koji je doživio neugodan pad prodaje od čak 27 posto u odnosu na 2021.

Što se našeg regiona tiče, po prodaji u skoro svim zemljama dominira Škoda. U Srbiji je prošle godine prodato 22.785 novih automobila, što je pad od 5,6 posto u odnosu na godinu dana ranije. Zanimljiv podatak je da je čak tri četvrtine novih automobila prodato u Beogradu, a kupci su u mnogo većoj mjeri pravna, nego fizička lica.

U Srbiji je Škoda i dalje najprodavaniji brend, a prvo mjesto po ukupnoj prodaji zauzela je Fabia. Iza nje se nalazi Fiat Tipo, dok je na trećem mjestu Škoda Octavija.

Kako piše N1, u Bosni i Hercegovini je tokom 2022. prodato 8.437 novih automobila, što je skoro tri puta manje nego u Srbiji. Na vrhu se nalazi Škoda Oktavija, a zatim slijede Hjundai Tucson i Dačia Duster. Najprodavaniji Volksvagen je model T-Roc koji se nalazi na 13. poziciji, a Golfa nema među 25 najprodavanijih.

Oktavia skoda.jpg

Što se Hrvatske tiče, tamo je tokom prošle godine prodato 44.088 novih automobila, gdje je Volksvagen zadržao lidersku poziciju. Ipak, najprodavaniji automobil je bila Škoda Oktavija sa 1.957 isporučenih primjeraka. Na drugom i trećem mjestu su Dačia Duster i Opel Krosland, a interesantno je da je najprodavaniji Volksvagenov model bio krosover Taigo.

Prošle godine je u Sloveniji registrovano 46.339 novih putničkih automobila, što je dobrih 14 posto manje nego godinu dana ranije. To je ujedno i najslabiji rezultat u posljednjih 21 godinu. Slovenci su nakon dugo godina okrenuli leđa Reno Kliuu koji se proizvodi u Novom Mestu, a koji je pao na treće mesto najprodavanijih. Volksvagen T-Roc zauzeo je drugu poziciju, a na vrhu je Škoda Oktavija.

U Mađarskoj je tokom 2022. prodato 111.524 novih automobila, što je pad od 8,5 odsto u odnosu na 2021. Što se tiče modela, najprodavaniji je Suzuki S-Kros, dok je druga Suzuki Vitara. To ne treba da čudi s obzirom na činjenicu da se ova dva automobila proizvode upravo u Mađarskoj. Treće mjesto zauzela je Kia Sed, ispred Tojote Korole i Dačije Duster.

Austrija, koja ima za četvrtinu više stanovnika od Srbije, zabilježila je skoro desetostruko veću prodaju. Čak 215.050 novih automobila stiglo je na austrijske puteve tokom prošle godine, što je veliki pad od 10,3 odsto u odnosu na 239.803 vozila u 2021. Ljestvicu najprodavanijih modela, čak i pored drastičnog pada, predvodi Škoda Oktavija, druga je Tojota Jaris Kros, a na trećem mjestu je Tesla Model Y koja bilježi rast prodaje od čak 279,8 posto.