zena u kuhinji.jpg

Kiseli kupus obiluje vitaminom C, koji je važan antioksidans, a takođe sadrži i mnogo kalcijuma, kalijuma, gvožđa i vitamina B kompleksa. Fermentacijom kupusa stvara se i vitamin B12, koji se nalazi isključivo u namirinicama životinjskog porijekla, zato se kiseli kupus posebno preporučuje veganima i vegetarijancima.

Kiseli kupus je prirodan izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imuno sistem. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvijek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima.

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja.

Kiseli kupus je siromašan kalorijama, sadrži tek 25 kalorija na 100 grama, pa se preporučuje tokom dijeta. Takođe je dobar i za malokrvne osobe jer je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom. Osobama koje pate od visokog pritiska savjetuje se da ne unose više od jedne porcije na dan jer je fermentisani kupus pun natrijuma, piše Lepa i srećna.

Rasol podiže imunitet

kupus.jpg

Čak je i tečnost dobijena kiseljenjem kupusa dragocjena jer ublažava određenje tegobe. Rasol ubrzava varenje pa je čest dodak ishrani osoba koje žele da smršaju. Pomaže i kod opstipacija jer poboljšava varenje i tako djeluje kao blagi laksativ. Morate da vodite o količini soka od kiselog kupusa koju pijete, jer prevelika količina izaziva dijareju.

Sok od kupusa i bijelog luka za snižavanje holesterola

Sastojci:

pola glavice kiselog kupusa

2 čena bijelog luka

100ml vode

Priprema: Stavite kiseli kupus u blender i dodajte bijeli luk i vodu. Pijte jednu šolju ovog soka svakoga jutra.