Konobar.jpg

Najveći hrvatski hoteli i trgovački lanci ponovo su krenuli u lov na sezonce iz BiH putem onlajn sajma poslova u turizmu, a domaći poslodavci smatraju da je jedino rješenje maksimalno poboljšanje uslova rada za one koji ostaju, kao i da se treba riješiti plate u koverti, koja ne donosi ništa dobro ni radniku ni poslodavcu.

Ovih dana počeo je najveći onlajn sajam poslova u turizmu “Sezonac.hr” koji nastoji da privuče posjetioce koji traže sezonski ili stalni posao u Hrvatskoj, a šansu za to zainteresovani imaju sve do 2. februara.

Na sajmu je predstavljeno više od 200 oglasa za posao, a uglavnom se traže konobari, prodavci, kuvari, vozači, spasioci, vrtlari, edukatori-treneri i voditelji ugostiteljskih objekata.

Domaći poslodavci godinama već muku muče da sačuvaju radnike koji idući za većom platom i boljim uslovima rada odlaze na primorje tokom ljetne sezone. Među najugroženijima je svakako sektor ugostiteljstva.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović rekao je za “Glas Srpske” da se domaći poslodavci jedino mogu okrenuti sebi i pokušati da obezbijede što bolje uslove za radnike koji ostaju.

- Prvo čega se moramo riješiti jeste koverta i ta siva zona, to je pod broj jedan. Za to smo krivi svi podjednako i poslodavci koji to nude i radnici koji su to prihvatili pa i Republika. Moramo tražiti što bolje uslove za opstanak naših radnika ovdje - istakao je Kurtinović.

On je kazao da sezonski rad nije prevelika sreća, već instant rješenje.

- Koliko god ima prednosti još toliko ima mana, odvojenost od porodice, rad bez godišnjeg odmora i mnoge druge. U kriznim situacijama, kada je svima napeto, to je instant rješenje koje obezbijedi krpljenje nekih rupa u budžetu. Onog momenta kada počnemo rješavati te naše probleme sve manje će naših ljudi odlaziti na sezonski rad - kazao je Kurtinović.

Naglasio je da poslodavci ne mogu sami.

- Cijene su dosegle maksimum za naš standard, a opet nisu dovoljne za naše poslovanje, zbog čega će doći do smanjivanja broja ugostiteljskih objekata. Radnik, poslodavac i Republika samo zajedno mogu naći rješenje za ovu situaciju - rekao je Kurtinović.

U razgovoru sa onima koji već godinama u sezoni rade na primorju saznajemo da se plate tamo i one kod nas ne mogu mjeriti i da je to razlog zbog kojeg odlaze.

- Ovdje sam radio u jednom kafiću, bio prijavljen na minimalac, ostalo dobijao u koverti, plata oko 950 maraka, na moru kao konobar zaradim 1.200 evra mjesečno, bez bakšiša, imam stan i obezbijeđenu hranu u restoranu u kojem radim. Za sezonu zaradim više nego ovdje za godinu - kazao je Zoran K. iz Banjaluke.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca banjalučke regije Slobodan Marjanović rekao je “Glasu” da je povećanje plate uslov broj jedan ako domaći poslodavci žele zadržati radnike.

- Mora se povećati plata, to je prvo i osnovno. Uz to neophodno je da budu smanjeni porezi na doprinose da ni poslodavci ne bi bili oštećeni, a inspekcija treba da pojača kontrole da bismo konačno izašli iz te sive zone i riješili se koverata. Možda se u trenutku radniku čini da je dobro kada dobije neki iznos na ruke, međutim kada dođe vrijeme za penziju shvati koliko je to bilo loše - rekao je Marjanović.

Radna mjesta

Prema istraživanju Zavoda za zapošljavanje RS većina poslodavaca, posebno iz uslužnih djelatnosti, očekuje u ovoj godini povećanje obima poslovanja, a skoro polovina anketiranih 1.015 poslodavaca namjerava da zaposliti dodatne radnike. Procjene pokazuju da je u planu posao za 2.792 nova radnika.