insekti.jpg

Larve brašnara i kućni zrikavci postaće treća i četvrta vrsta insekata koje će se moći prodavati kao hrana za ljude u EU, piše njemačka agencija "Dojče vele". EU je odobrila prodaju smrznutih i osušenih larvi brašnara, kao i u prahu i obliku paste, dok će se zrikavci prodavati kao djelimično odmašćeni prah.

U EU se čeka odobrenje za još osam vrsta insekata.

Za brojne Evropljane, pomisao da se stvorenja koja se migolje ili puze jedu u bilo kom obliku nije baš privlačna. Međutim, insekti, koji su već delikates u najboljim restoranima širom svijeta, čine normalan i zdrav dio ishrane od Meksika do Tajlanda, a skrenuli su i pažnju naučnika i preduzetnika koji žele da očiste poljoprivredu i nahrane rastuću populaciju planete.

"Dojče vele" podsjeća da većina zagađenja od hrane, koja čine jednu četvrtinu uzroka globalnog zagrijavanja, dolazi od mesnih i mliječnih proizvoda. Krave i ovce podriguju metan, jak gas staklene bašte, a farmeri ruše šume da bi napravili pašnjake i uzgajali soju, od čega se tri četvrtine koristi u ishrani stoke.

Ukoliko prženi zrikavci i salate sa brašnarima zamijene određene odreske i hamburgere, mogu da igraju malu ulogu u sprečavanju izumiranja vrsta i ograničavanju klimatskih promjena.

"Veliki je izazov suočavanje sa porastom potražnje za životinjskim proizvodima. Moramo da koristimo svaki put ka rješenju", izjavio je Sim Serčinger, tehnički direktor programa za hranu u američkom Svjetskom institutu za resurse.

Odluka Evropske komisije ne čini se kao dio pokušaja da se promijeni ishrana, mada se smatra da konzumiranje insekata pozitivno doprinosi okruženju, zdravlju i izdržavanju.

Pravila EU naglašavaju da su larve brašnara bezbjedne samo za ljude koji nisu alergični, a naređeno je da se naznači ukoliko neki obrok sadrži ove insekte.

"Niko neće biti natjeran da jede insekte", objavila je Evropska komisija na "Tviteru" prošle sedmice.

Potez bi, međutim, mogao da ubrza prelaženje na ishranu koja je manje štetna po životnu okolinu.

"Dojče vele" podsjeća da između 35 i 60 odsto suve materije insekata čine proteini. Donji prag je veći od većine proteinskih izvora biljaka, dok je gornji veći nego u mesu i jajima.

Evropska organizacija potrošača objavila je 2020. godine izvještaj u kojem se navodi da tri četvrtine Evropljana ne želi da meso zamijeni insektima, dok 13 odsto ostalih nije sigurno da li to želi. Oko 80 odsto Nijemaca izjavilo je da im se gadi ideja konzumiranja insekata, a istraživanja pokazuju da je gađenje najveća prepreka uvođenju insekata na zapadno tržište hrane.