U bioskopskoj sali Kulturnog centra održana je premijera reportaže "Raseljavanje Srba na primjeru jednog bratstva-bratstvo Kolak", autora Nebojše Kolaka.

Autor kaže da ga ova tematika vjerovatno ne bi zanimala da mu je dvadesetak godina, ali da ova reportaža nije samo priča o bratstvu Kolak već o dosta bratstava sa ovog područja.

Prema riječima Nebojše Kolaka, zanimljivo mu je bilo čuti njemu da preko 80 prezimena u Srbiji potiče od Kolaka.

"To se kod njih prenosilo s koljena na koljeno. Imaju i tapije da su se nekad prezivali Kolak, a nekad su se prezvali u očeva imena. Od 2010. godine počelo je saborovanje Kolaka i upoznavanje sa drugima iako smo mi odavde znali da smo porijeklom iz Riđana i da smo na Hum došli krajem 17 i početkom 18. vijeka", rekao je Kolak.

Nakon toga je zajedno sa kolegama sa TV Galaksija iz Čačka aplicirao za projekat Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i onda se krenulo sa radom.

"Nije bilo teško da u ovih 12 godina saborovanja Kolaka upoznam ljude i vidim s kim mogu razgovarati, od koga se mogu uzeti određene izjave. Vremenom se to nadograđivalo, a možda će se u narednom periodu još nadograditi. Bio sam na Kosovu i Metohiji, zatim jednom selu pored Đavolje varoši, Vitanovcu selu pokraj Valjeva i selu Banje pired Zubinog Potoka, gdje je i počelo saborovanje Kolaka", kazao je Kolak.

Nedavno je saznao za još neka prezimena koja su potekla od Kolaka kao što su Gavrilovići, Jovanovići, Bojovići, Kolakovići, Mojsilovići, Todići kod Mladenovca...

"Tapije je sačuvao moj bratstvenik Miodrag Kolaković iz sela Vitanovac kod Kraljeva iako se preziva Kolaković sve tapije su na prezime Kolak. To je još jedan od dokaza, a nedavno mi se javio jedan Čeh koji se zove Jan Kolaci pitajući me šta sam dalje saznao o Riđanima, mjestu porijekla Kolaka. Jan mi je rekao da su njegovi između 1450. i 1530. godine iz Riđana došli u Prag, gdje ih ima oko 107. Dalje su se oni raselili prema Njemačkoj i Americi", objasnio je Kolak.

Projekat je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije .