hormoni1.jpg

Hormonski balans zaslužan je za jak imunitet, dobro opšte stanje organizma ali i našu psihičku stabilnost

Istraživanja stručnjaka pokazuju da se u proteklih deset godina mnogo ljudi borilo sa hormonalnim disbalansom.

Izdvajamo tri najčešća razloga za hormonsku neravnotežu, ali to ne znači da možete zaobići odlazak kod stručnjaka, samo ljekar može utvrditi konkretan problem koji je nastao u tijelu.

Stres

Postoje studije koje pokazuju da žene koje se svakodnevno susreću sa stresom češće dovode svoje tijelo do hormonskog disbalansa.

Praktično možemo optužiti stres kao glavnog krivca za poremećaj hormonskog stasusa, što je veliki problem današnjice.

Ne možete se isključiti iz svakodnevne komunikacije, niti odustati od poslovnih aktivnosti i obaveza ali radom na sebi možete doći do novih načina borbe sa stresom i učiniti komunikaciju sa ljudima produktivniom.

Ukoliko osjećate veliku količinu stresa na poslu, vikend šetnja po prirodi može vas opustiti i nadoknaditi energiju.

Važno je ostati svjestan svojih emocija na dnevnom nivou kako bi mogli da dovedete tijelo i um u balans.

Prejedanje i prekomjerna težina

Sigurno ste imali prilike da čujete da je vaše tijelo poput sata kojem najviše odgovaraju rutine, što podrazumijeva uravnotežene obroke.

Ukoliko preskačete obroke, sklonost ka prejedanju u večernjim satima može da se poveća i pruži vam zadovoljstvo. Kada se formiraju loše navike one dovode do povećanja tjelesne mase kod žena ali i kod muškaraca, što je jedan od glavnih okidača za poremećaj hormonskog statusa.

Ovakva promjena najprije se može odraziti na šećer u krvi i zaista može ostaviti trajne posljedice na zdravlje i život pojedinca.

Zato je važno formirati zdrave navike i ostati u pokretu, kako bi zadržali optimalnu tjelesnu težinu.

Životne promjene

Stručnjaci ističu da se žensko tijelo susreće sa različitim promjenama u svojoj fiziologiji počev od menstruacije, ovulacije pa sve do puberteta, menopauze i trudnoće.

Kada bi svakodnevno pratili hormonski balans u organizmu žene došli bi do zaključka da postoje oscilacije koje su u granicama normale i koje utiču na raspoloženje u različitim periodima u toku jednog mjeseca, godine i čitavog života.

Ukoliko se ne prepustimo osjećanjima u smislu da odmorimo kada dobijemo menstruaciju i ignorišemo signale koje nam tijelo daje iz mjeseca u mjesec, može doći do promjene u hormonskom balansu.

Jasno je da se susrećemo svakodnevno sa izazovima, ponekad smo uključeni u važne životne promjene i odmor nam nije na vidiku.

Morate ostati svjesne svog tijela i važnosti reproduktivnog zdravlja, osvijestiti žensku energiju i ponekad zaista odmoriti i pored svih ciljeva i obaveza koje vas čekaju.