Svesrpski kup u rukometu trebinje 20221.jpg

U finalu Svesrpskog kupa koji se igra u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" u muškoj konkurenciji igraće RK "Leotar" i RK "Vojvodina" iz Novog Sada, a kod žena RK "Borac" iz Banjaluke i ŽRK "Železničar" iz Inđije.

RK "Leotar" koji je domaćin Svesrpskog kupa slavio je nad ekipom "Borca" 30:29 (17:19) i tako ušao u sutrašnje finale. Ni najbolji režiseri trilera ne bi mogli da izrežiraju kraj utakmice koja je bila uzbudljiva i napeta tokom svih 60 minuta.

Do rezultata 4:4 igralo se gol za gol, a nakon toga gosti preuzimaju polako inicijativu i dolaze do plus pet u 23. minutu (11:16), kao i u 27. minutu (13:18). Ipak se na poluvrijeme odlazi sa 17:19.

Odmah na početku drugog poluvremena do 38. minuta domaćin pravi seriju 5:0 i prelazi u vođstvo od 22:19 i ostaje u vođstvu sve do 50. minuta kada je na semaforu bilo 27:26. Tada gosti prave seriju 0:3 i prelaze u vođstvo od 27:29.

Leotar izjednačuje u 55. minutu na 29:29. Tada dolazi do kulminacije jer obje ekipe nisu iskoristile po nekoliko napada i 30 sekundi do kraja utakmice zatražen je tajm-aut. Publika je bila na nogama, a bubnjevi i gromoglasno navijanje odjekivali su Sportskom dvoranom. I kada su svi mislili da će utakmica biti završena neriješenim rezultatom Stanković u posljednjoj sekundi sa zviždukom sudije postiže pobjedonosni gol. Treba istaći da je on dao četiri posljednja gola za Leotar (od svojih 15).

Svesrpski kup u rukometu trebinje 20223.jpg

Počelo je slavlje igrača Leotara, a sa tribina čuli su se gromoglasni aplauzi. Na taj način Leo je zakazao finale u nedjelju sa liderom na tabeli Prvenstva Srbije ekipom Vojvodine.

Nakon utakmice trener Darko Tavrić nije krio radost.

"Nismo bili pravi večeras, malo nas je i sreća pogurala, ali smo je zaslužili. Uspjeli smo se vratiti iz minusa i na kraju pobijedili Borac. Sutrašnja utakmica za nas će biti poslastica za završetak ove godine i zaslužili smo ovakvu utakmicu", jasan je bio Tavrić.

Svi igrači i uprava pozivaju sve ljubitelje sporta i rukometa da dođu sutra na finale jer igraju jesenji prvak Srbije i drugoplasirana ekipa u Prvenstvu BiH, a sve to obećava jedan izuzetan rukometni događaj. Početak je u 15:00 časova, a prije toga u 13:00 igra se žensko finale.

Svesrpski kup u rukometu trebinje 20224.jpg

Sportska dvorana "Miloš Mrdić", 800 gledalaca. Sudijski par: Nebojša Batović i Bojan Burazor (Kozarska Dubica). Delegat: Elvis Marčetić (Prijedor). Isključenja: Leotar 3x2, Borac 3x2. Sedmerci: Leotar 8 (5), a Borac 4 (2).

RK "Leotar": Savović, Veraja, Arizanović, Parežanin 2, Milojević 7, Ninković 1, M. Knežević 1, Ratković, Todorov, Babić 2, Smajilbegović, Dimitrijević 2, Racković, Uljarević, I. Petrović, Stanković 15. Trener: Darko Tavrić.

U prvoj utakmici večerašnjeg programa RK "Vojvodina" je bila bolja od RK "Metaloplastika" iz Šapca 34:29 (18:15). Novosađani su zasluženo pobijedili i pokazali da su trenutno bolja ekipa od Šapčana. Najefikasniji kod pobjednika bili su Milić sa 7 i Tomić sa 6 golova, a u poraženoj ekipi daleko najefikasniji bio je Brajović sa 10 golova.

Na svečanom otvaranju gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je gradu Trebinju čast da bude domaćin 6. Svesrpskog kupa u rukometu za rukometaše i 2. za rukometašice.

Svesrpski kup u rukometu trebinje 20222.jpg

"Moram napomenuti da je Trebinje bio domaćin i 1. Svesrpskog kupa u atletici 2021. godine. Možda su ovakvi susreti i iznjedrili krilaticu 'Trebinje najljepši srpski grad' čime se posebno ponosimo, manje zbog onog najljepši koliko zbog onog srpski, a ne opet što smo nacionalisti kako neko krivo tumači, već zato što potvrđujemo jedinstvo sa našom maticom Srbijom, ali i sa našom braćom gdje god da žive ako se identifikuju pravoslavljem i srpstvom. Trebinje je grad otvorenih vrata za sve ljude dobre volje, za sve građane svijeta, za sve ljude koji dolaze sa prijateljskim namjerama. Trebinje se trudi da bude dobar domaćin u svim segmentima, a kad je sport u pitanju naši sportski klubovi to najbolje pokazuju. Koliko je važno što se ovi sportski dueli odvijaju pod zastavom srpskog jedinstva jednako je važno što su učesnici najbolji predstavnici svojih sredina", rekao je Ćurić