put cemerno gacko.jpg

Putevi Republike Srpske se bez imalo stida smiju u lice svim Hercegovcima i još jednom potvrđuju da za njih nismo prioritet iako se decenijama unazad vozimo kozjim stazama umjesto normalnim saobraćajnicama, a u javnosti se pritom hvale sa presvučenim dionicama puteva na kojima nisu bili u stanju da isprave ni ni krivine.

Da stvar bude gora, Hercegovci se ne sjećaju kad se direktor Puteva Srpske Davor Kostrešević provozao dionicom od Foče do Tjentišta, odnosno od Vrbe do Desivoja. Vjerovatno se ni on sam ne sjeća kada je to bilo, u suprotnom bi se lično založio da se ove putake što prije riješe.

Ovo javno preduzeće je još u decembru 2020. godine izabralo "Prijedor puteve" da saniraju nešto manje od četiri kilometra užasnog puta na dionici od Vrbe do Desivoja čija je vrijednost po ugovoru oko 4.000.000 KM, a za čije bi trenutno stanje, u normalnim i pravnim državama, neko odavno odgovarao i robijao. Ali ne i u Republici Srpskoj.

Ne vrijedi to za silne Puteve Republike Srpske koji, osim rehabilitacija postojećih putnih pravaca, nisu u stanju da urade ništa više u Hercegovini. Najbolji primjer je upravo dionica Vrba-Desivoje, na kojoj su samo formalno razgraničene dvije saobraćajne trake, a u stvari teško da se bezbjedno mogu mimoići dva automobila, a kamoli dva autobusa ili kamiona sa prikolicom.

I ne smeta to Putevima Srpske i njihovom direktoru Kostreševiću, jer očigledno da ga ne voze često hercegovačkim putakama, jer više voli tri trake oko Banjaluke. Hercegovci i onako mogu da čekaju da se iz Banjaluke smiluju i da napokon počnu da rade ono što obećaju i što je nasušna potreba naroda u Hercegovini, a ne da samo obećavaju i odgađaju početak radova.

davor kostresevic.jpg

Odgovor iz Puteva Srpske na upit portala TrebinjeLive.info o radovima na dionici Vrba-Desivoje je nešto najtužnije što se može pročitati. U tom odgovoru objašnjavaju zbog čega već dvije godine ne počinju radovi na dionici "Vrba-Desivoje".

"Zbog nepredviđenih okolnosti izazvanih korona virusom i nerealno visokim rastom cijena energenata, u ovom trenutku vam ne možemo odgovoriti na pitanje o početku radova na putnom pravcu Vrba-Desivoje, s obzirom na to da je ugovor koji navodite potpisan 2020. godine i nije predvidio ovoliko drastična odstupanja", poručili su u Putevima.

Zaboravljaju u Putevima Srpske da je tokom 2021. godine cijena tih istih energenata bila dosta povoljnija nego sada, ali su oni, izgleda, čekali da oni poskupe pa da se mogu izvlačiti na cijenu nafte, jer dvije godine nisu u stanju da uvedu izvođača radova u posao.

U njihovu igrariju uključio se i premijer Radovan Višković koji svaki put kada posjeti Hercegovinu priča jednu te istu priču o rekonstrukciji puteva i početku radova. Najavljivao je Višković početak radova na ovoj dionici više puta - nekad bi znao reći za mjesec dana, nekad za sedmicu dana, a nekad za nekoliko dana - sve u zavisnosti od toga, očigledno, kako je bio "raspoložen". Jedno je sigurno - sa stanjem na terenu nije se upoznao inače bi drugačije govorio.

Ne ide "Putevima Srpske" dobro ni na Žegulji. Mjesecima dvije mašine udaraju čekićem u jedan te isti usjek i nikako da se pomjere dalje. Ali je za Puteve Srpske to predviđena dinamika, tako bar kažu u pisanom odgovoru za TrebinjeLive.info.

put ljubinje zegulja.jpg

KATASTROFALNO ODRŽAVANJE POSTOJEĆE PUTNE MREŽE

Ni održavanje postojeće putne mreže nije ništa bolje. Većina zaštitnih ograda je u katastrofalnom stanju. Put od Trebinja do Bileće ima više zakrpa neko metara svoje dužine, a na putu od Trebinja do Klobuka više maltene nema dijela koji nije zakrpljen. O ovoj problematici tek ćemo da pišemo.

U Putevima Srpske nisu željeli da odgovore na naš upit da li put od Trebinja do Klobuka u svojoj cijeloj dužini ima tehnički prijem i upotrebnu dozvolu.