Granica hr bih ivanica.jpg

Uobičajena praznična užurbanost i potrošačka nervoza ove godine imaju još tri “komponente”: Uvođenje evra i strah od posljedične dodatne inflacije te početak primjene pograničnog sistema šengena. Potonja je bojazan posebno izražena na krajnjem jugu Hrvatske jer je Dubrovačko-neretvanska županija potpuno “uglavljena” između morske i kopnene granice, a do okončanja izgradnje Pelješkog mosta svaki odlazak iz dubrovačkog dijela inicirao je grop u želucu pri samoj pomisli na granične kontrole kroz Neumski koridor ili još dvije u slučaju putovanja prema Mostaru ili Sarajevu, piše "Dubrovački vjesnik".

Kako bi čuli i glas naradova direktno zavisnog o finesama graničnog režima, Dubrovački vjesnik je posjetio Ivanici, gdje su razgovarali sa mještanima koji i inače, tokom ljetne sezone imaju teškoće sa kolapsom saobraćaja i posljedično običnim prelaskom ulice ili uključenjem u saobraćaj. Mještani ističu da je tokom ove sezone, koja je ipak samo sjena one rekordne 2019. godine, kolona na ulazu u Hrvatsku preko “ničije zemlje” bila duga više stotina metara, a na području Ivanice katkad sve do benzinske pumpe! Ako kontrole zaista budu tako rigorozne kako se priča, kolone će biti sve do Drijena te će ih svi izbjegavati.

Dok provjerava dokumente i čeka da se skeniraju, bosanskohercegovački granični policajac govori kako znaju što slijedi od Nove godine, ali tvrdi da šengen i evro znače probleme jer će Dubrovčanima još više sve poskupiti, a kolone će odvratiti dio gostiju.

- Znam za uredbu iz 2017. o sistemskim provjerama svih putnika zbog čega neće biti “brzih traka” za građane EU. No i dalje znam da će šef smjene hrvatskih kolega, kod većih gužvi, uvoditi ubrzanu graničnu kontrolu. Inače, biće gužva i kolaps kao u priči - rekao je BiH-policajac.

Miro Šakota živi na Ivanici i zbog profesije često prelazi granicu.

Mirko sakota.jpgFoto: Tonći Plazibat/cropix

- Mislim da će početkom primjene šengena na granici vjerovatno biti veće gužve. Vremenom bi se sve trebalo normalizovati i posložiti te iznaći brže rješenje u interesu svih. Već smo navikli na ljetne gužve i snalazimo se. Iako će biti više gužvi, za sve ima rješenje. Jer, mnogi rade u Dubrovniku i svima je u interesu mnogo brži prelazak granice. Ovo ljeto nije bilo strašno, ali su kolone 2019. bile strašne- kaže taj vozač Libertasa.

MOŽDA POMOGNE MINIBUS?

Dejan bukvic.jpgFoto: Tonći Plazibat/cropix

Trgovac Dejan Bukvić lakonski kaže:- Biće što će biti, ne možemo mi posebno uticati i ne vjerujem da će gužve natjerati one koji odlučuju da poboljšaju stanje. Čekaju nas gužve i vrijeme će pokazati šta još. No, mislim da prihvatljiva i nije prevelika taksa od 7 evra za tri godine, ali još ne znamo hoće li se otvoriti posebne trake za EU državljane i BiH-radnike u Hrvatskoj.

Kuvar Zdravko Brkan kaže da i njegova djeca rade u Dubrovniku.

Zdravko brkan.jpgFoto: Tonći Plazibat/cropix

- Volio bih da nema gužvi, ali to ne možemo promijeniti nego se moramo prilagoditi. Bilo bi dobro osigurati olakšicu za radnike kao npr. čekanje minibusa uz granicu da ne bi kasnili na posao. A u sezoni će čekati oni što idu na odmor, ali će zbog kolona biti manje dnevnih kupača u Župi.

Vozač koji je na benzinskoj pumpi točio gorivo kaže kako će promet sigurno pasti te da će dubrovački taksisti, inače redoviti noćni kupci, manje dolaziti.

Prodavač na toj pumpi Dragan Miletić očekuje veće saobraćajne gužve.

Dragan miletic.jpg

- Vremenom ćemo se prilagoditi, ali će radnici morati barem pola sata ranije krenuti na posao. Ipak, optimista sam, očekujem postupno poboljšanje i međudržavne sporazume koji će riješiti gužve, kao prije par godina kad je uvođenje druge trake na granici sve ubrzalo. U suprotnom će se zbog kilometarskih kolona više ići u Neum.

Međutim, iako nadležni u Ministarstvu unutrašnjih poslova RH za početak primjene sistema šengena od 1. januara umiruju građane te ističu kako je “hrvatska policija pripreme i prilagođavanje za ulazak u šengenski prostor preuzela više pravnih, infrastrukturnih, tehničkih i kadrovskih aktivnosti te je u potpunosti spremna za rad kao spoljna granica šengena. Infrastruktura saobraćajnih pravaca koje vode do granice u susjednim državama nije u ingerenciji hrvatske policije, ali su javnosti već poznati projekti izgradnje pojedinih dionica, kao Koridora Vc u BiH, koji bi uveliko trebao olakšati tranzit drumskim pravcima koji se trenutno koriste za dolazak u Republiku Hrvatsku- ističe portparol dubrovačke PU Andrijane Biskup.

Naglašava kako “ulazak u šengen pred policiju PU dubrovačko-neretvanske ne stavlja nove izazove u radu Granične policije jer se šengenska pravila na granici ne mijenjaju, odnosno već se od ranije primjenjuju. Slijedom toga, ova Policijska uprava nastavlja s radom na poslovima Granične policije, uključujući i sprečavanje nezakonitih migracija i krijumčarenja roba”.

BIOMETRIJSKI PODACI USPORAVAJU SAOBRAĆAJ

Gornji brgat.jpg

No, sumnju izaziva uspostava dva nova sistema: Entry-Exit sistem predviđa evidenciju biometrijskih podataka na svakom graničnom prelazu, dok se Etias sistem nalazi u internet-bazi te će državljani trećih zemalja koji namjeravaju putovati u EU i Republiku Hrvatsku, putem aplikacije na internetu podnositi zahtjev i prilagati potrebnu dokumentaciju te potom primiti odgovor o mogućnosti putovanja. Kako se sam sistem još uvijek razvija, u MUP RH ne mogu precizno odgovoriti koliko će trajati takva radnja, ali ističu da se radi na sistemu kojem će biti nužno minimalno vrijeme za obavljanje svih potrebnih aktivnosti pred registraciju i evidentiranje u graničnoj kontroli.

Posebno su problemi trgovaca kojima više radnika dolazi iz BiH, dnevno prelazeći granicu.

Otvoriti i drugu “rampu”

- Građevinske firme za završne radove imam u Trebinju i Dubrovniku. Zbog novih pravila, cijelu godinu će biti ogromni problem prelaska granice zbog posla. Redovi će biti kao sad za ulazak u Sloveniju. Trebalo bi odvojiti traku za građane EU i poslovne ljude, te regulisati posebnim propusnicama kao rješenje za pogranično područje i gradove kao što su Dubrovnik i Trebinje. Sve se može riješiti, inače će biti neželjenih kašnjenja - kaže Bojan Ilišković i dodaje:

- Posao Granične policije je odgovoran i vrlo težak, dnevno pregledaju više stotina pasoša i mislim da bi im uz manje stresa bilo lakše da, uz razdvajanje putnika, radi barem još jedna traka. Bilo bi dobro obezbijediti lakši i brži prelazak granice svima s radnom dozvolom, inače slijede problemi s investitorom ili poslodavcem. Lučno već tražim radnike koji su spremni na smještaj na dubrovačkom području. To je isplativije i lakše organizovati,nego dnevno čekati prelazak granice i gubiti vrijeme.