Sveti nikola crkva2.jpg

Grobnica svetog Nikole otkrivena je kada su arheolozi pronašli ostatke drevne crkve u Turskoj, u mjestu Demre. Crkva je bila potopljena zbog porasta nivoa mora tokom srednjeg vijeka. Druga crkva izgrađena je na vrhu drevne bazilike da bi zaštitila grob svetog Nikole, ali tek nedavno su arheolozi otkrili mozaik i kameni pod prethodnog svetilišta – koji ih je doveo do posljednjeg počivališta sveca.

Otkriće je potvrdilo da je Sveti Nikola živio i umro u Turskoj, a tim arheologa je takođe objavio da je kamenim podom koji se nalazio ispod slojeva sedimenta hodao sam svetac, prenosi novinska agencija Demiroren.

Vizantijska crkva podignuta na drevnim temeljima bila je sveto mjesto pravoslavnih hrišćana između 5. i 12. vijeka i okružena je statuama Svetog Nikole. Takođe je dodata na listu svjetske baštine Uneska 1982. godine.

Vjeruje se da su drevnu crkvu prvi put otkrili 2017. istraživači koji su sproveli elektronska istraživanja ispod moderne crkve Svetog Nikole. Očitavanja su pokazala da postoje praznine između poda i zemlje.

Tim je tada najavio da su možda pronašli grob Svetog Nikole, ali su i dalje radili na pažljivom uklanjanju poda sa vizantijske crkve, kako ništa ne bi oštetili.

Osman Eravsar, šef pokrajinskog odbora za očuvanje kulturnog nasljeđa u Antaliji, izjavio je za novinsku agenciju Demiroren da je prva crkva potopljena sa porastom Sredozemnog mora, a nekoliko vijekova kasnije, nova crkva je podignuta iznad.

„Sada smo stigli do ostataka prve crkve i poda na koji je kročio Sveti Nikola“, rekao je on.

Sveti nikola crkva1.jpg

Kao pobožni hrišćanin, sveti Nikola je slijedio Isusovo učenje o prodaji cjelokupnog imanja i davanju siromašnima – i to je i učinio. Međutim, njegova djela nisu potvrđena u istorijskim dokumentima, već u pričama.

Postao je episkop Mire u 4. vikeku, ali ga je ubrzo zatvorio rimski car Dioklecijan u vrijeme kada su hrišćani bili proganjani. Zapisi pokazuju da je Sveti Nikola sahranjen u crkvi podignutoj u njegovo ime. Međutim, tačno mjesto na kojem se nalazi njegovo tikelo uvek je bila misterija.

Naučnici sada vjeruju da je vrijeme njegove smrti 343. godine nove ere, a da je sveti Nikola bio sahranjen u crkvi u Demreu, gdje je ležao do 11. vijeka. Godine 1087. italijanski mornari ili trgovci ukrali su njegove navodne ostatke iz grobnice i odnijeli ih u Bari.

Međutim, turski arheolozi sada sugerišu da su ukradene pogrešne kosti – one koje su otišle u Italiju pripadale su anonimnom svešteniku.