IMG-d056d6441cacdf5a128e25c7a32d1577-V-min.jpg

U bioskopskoj sali Kulturnog centra premijerno je prikazan dokumentarno-igrani film “Karađorđe od Hercegovine” reditelja Ratomira Mijanovića - o posljednjim danima vojvode Luke Vukalovića u Hercegovini i njegovom egzilu u carsku Rusiju.

Scenario je rađen po djelu Radovana Ždrala “Hercegovačka rapsodija”, romanu-hronici o ustancima u Hercegovini protiv Turaka 1852-1878. godine.

Prema riječima autora Ratomira Mijanovića, Luka Vukalović je kao istorijska ličnost bio u težoj situaciji od Karađorđa jer je bio oslonjen sam na sebe.

"Posljednji dani njegovog života bili su takvi da je bio prepušten sam sebi i ostavljen sa strane tadašnje crnogorske vlasti i crnogorskog dvora. Jednostavno, da bi spasao opstanak Srba u Hercegovini on je morao da ode iz Hercegovine u Ukrajinu. Mi smo koristili igrano-dokumentarni film u kome ima dosta pjevanja uz gusle, a brojni autori su pisali o Luki Vukaloviću i to smo iskoristili za film", rekao je Mijanović.

Posljednja faza života Luke Vukalovića - njegovo stradanje, osvijetljena je u ovom dokumentarno-igranom filmu.

"Knjiga 'Hercegovačka rapsodija' dobro osvjetljava i uz neke naše izvore mislim da smo došli do jedne korektne slike o stradanju Luke Vukalovića. Mi smo ovo radili sa ciljem da pomiješamo pjevanje uz gusle, dokumentarno snimanje i igrani film. Teško je nakon toliko godina dočarati lik i odgovornost je velika, ali mislim da smo dobrim djelom uspjeli to uraditi. Ovo je rađeno sa skromnim sredstvima, na najljepšoj amaterskoj osnovi, bez honorara. Ako bude zamjerki sve je od srca rađeno, a kad se sa srcem radi i greške lakše padnu", istakao je Mijanović.

Ratomir Mijanović misli da u današnje vrijeme lik Luke Vukalovića nije dovoljno poznat među mlađim naraštajem, kod starijih se bolje zna o njegovom stradanju i životu.

"Neka ovo bude faza koja bi rasvijetlila njegov lik i značaj u istoriji srpskog naroda na ovom prostoru", zaključio je Mijanović.

Uloga čuvenog hercegovačkog vojvode povjerena je Lazaru Ambuliji, a poznatog književnika i diplomate Ljubomira Nenadovića - Bojanu Ninkoviću.

Ambulija kaže da je lik Luke Vukalovića mnogo teško pokazati.

"Luka je za sobom ostavio veliko djelo. Zamislite veliki Karađorđe devet godina je vodio ustanak. Nema ko nije čuo za njega, a Luka je Karađorđev i naš deset godina. Malo se o njemu zna ili piše. Da li je to zbog intriga kao što se i danas dešava u životu i nepravedno trune u zemlji koja nije njegova. U zemlji kojoj je rođen malo se pominje i malo se i zna. Samo znamo da je bio veliki vojvoda, a on je bio i veliki čovjek i entuzijasta. U jednim opancima je počeo i završio ustanak. Kod njega je bilo 'Sve za srpstvo, a srpstvo ni za šta", rekao je Ambulija.

U filmu učestvuju i narodni guslari: Rajko Milojević, Nebojša Milanović, Jugoslav Ilić, Milan Ateljević, Radovan Lečić, Vladan Perović, Pavle Brnjoš, Zdravko Kovač i Srđan Vukalović. Naratori u ovom ostvarenju su Ratomir Mijanović i Zoran Grgurević, snimatelj i montažer je Miroslav Pudarić, a direktor filma je Dragan Mijović.

Film je sniman u organizaciji Guslarskog društva “Vojvoda Nedeljko Vidaković”, uz finansijsku podršku Grada Trebinja.