Nova bolnica trebinje.jpg

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, dvije sedmice nakon što je neobjašnjivo prihvatilo najskuplju ponudu za gradnju bolnice u Trebinju, suočava se optužbama da je proces bio netransparentan, da je kršenjem zakona narušena konkurencija i već se najavljuju podnošenje krivičnih prijava.

Naime, posao gradnje i opremanja ove zdravstvene ustanove dobio je konzorcij koji predvodi “Herc gradnja” iz Bileće, a koji će za ovaj projekat dobiti 128,4 miliona maraka.

Primjera radi, ta ponuda je za osam miliona maraka skuplja od one koju je dao kineski “Šandong”, a čak 13,5 miliona veća od ponude koju je dao konzorcij koji predvodi banjalučka “Aragosta invest”.

Upravo iz ovog preduzeća poručuju da će, ukoliko tender ne bude poništen, podnijeti krivične prijave, a za koje, kako navode, imaju veliki broj argumenata.

“Podnijećemo prijavu nadležnom tužilaštvu zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, a kojim postupanjem bi bila pričinjena šteta po javne prihode u visini od preko 10 miliona maraka”, kažu oni.

Oni u svojoj žalbi navode kako je odluka o izboru, kao i zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda neprecizni te da ne upućuju na konkretne činjenice zbog kojih je Ministarstvo donijelo odluku kakva jeste, dok je sa druge strane njihova ponuda odbačena kao neprihvatljiva bez adekvatnog obrazloženja.

“Očigledno je da su namjere Ugovornog organa usmjerene na ograničavanje aktivne konkurencije, te diskvalifikaciju najpovoljnijeg ponuđača u korist favorizovanog ponuđača čija je ponuda čak 13,5 miliona KM skuplja od ponude žalioca”, navode u “Aragosti”.

Izabrani ponuđač u sukobu interesa

Tvrde da ponuda “Herc gradnje” nije smjela biti prihvaćena jer je firma “Santing” sa Pala, koja se u ovom tenderu pojavljuje kao član izabranog konzorcija nedavno radila na projektu koji se dovodi vezu sa gradnjom bolnice.

Naime, “Santing” je 4. marta sa Ministarstvom zdravlja zaključio ugovor za Nabavku studije izvodljivosti, savjetodavnih usluga i analiza u vezi sa izgradnjom i opremanjem objekta bolnice Trebinje.

Po Zakonu o javnim nabavkama, ako je određena firma direktno ili indirektno učestvovala u tehničkim konsultacijama u pripremi postupka nabavke, ugovorni organ mora preduzeti odgovarajuće mjere kako bi obezbijedio da konkurencija ne bude narušena učestvovanjem te firme kao ponuđača u odnosu na ostale.

“S obzirom da je “Santin” direktno učestvovao u tehničkim konsultacijama u pripremi postupka neosporno je da ugovorni organ svjesno ili nesvjesno nije preduzeo nikakve mjere kako bi obezbijedio da ne bude narušena pravedna i aktivna konukrencija. Na taj način je načinio grubu povredu Zakona jer ponudu izabrane grupe nije odbacio zbog dokazanog sukoba interesa”, stoji u žalbi.

U njoj se osporava i komisija koja je ocjenjivala ponude kao i pravilnik na osnovu koje je komisija uspostavljena.

Naime, pravilnikom je definisano da Ugovorni organ imenuje komisiju iz reda svojih zaposlenika.

U komisiju mogu biti imenovani i članovi koji nisu zaposleni kod ugovornog organa, u ovom slučaju ministarstva, s tim da ne mogu predstavljati većinu u komisiji.

Sporan broj članova, mijenjanje uslova, broj članova

U “Aragosti” tvrde kako je komisija imala deset članova, od kojih su četiri člana radno angažovana u ministarstvu.

“Komisija je imala 10 članova, a broj mora biti neparan, što je opet suprotno pravilniku”, jedan je od žalbenih navoda.

U žalbi se navodi da je tenderska dokumentacija više puta mijenjana i dopunjavana, a da rok ponuđačima nije produžavan što ocjenjuju kao drsko i grubo kršenje pravila postupka.

“Dana 16. septembra, petak u 13.03 časova ugovorni organ je objavio izmjenu tenderske dokumentacije a otvaranje ponuda za ponedjeljak 19.09. u 10.00 časova. U prevodu, ponuđači su imali samo dva dana, i to neradna da spreme ponude od više hiljada strana. Prednje navedeno je samo po sebi nevjerovatno, drsko i najblaže rečeno grubo kršenje pravila postupka”, navodi se u žalbi.

Podsjećamo, izgradnja nove bolnice u Trebinju planirana je u naselju Pridvorci, na površini od oko 17.000 metara kvadratnih.

Imaće 223 kreveta, dijagnostički i poliklinički blok, stacionare, angio-salu.

Vlada Srpske radove planira platiti u najmanje 48 jednakih mjesečnih rata, a tenderom su se tražile fiksne cijene, odnosno one se neće moći mijenjati tokom perioda važenja ugovora.

Međutim, još od najave gradnje, grupa građana u Trebinju okupljenih u Pokret za restituciju tvrdi kako republička vlast pokušava nezakonito izgraditi bolnicu na poljoprivrednom zemljištu koje pripada njima.