Arteon4.jpg

Kada je Arteon predstavljen 2017. godine, bio je elegantnija i oštrija verzija već pomalo dosadnog Passata. U gami njemačke kompanije je poslužio kao zamjena za Passat CC, a nakon pet godina na tržištu, sada je interesantan izbor polovnog porodičnog automobila. Koliko košta, kako se vozi, da li je praktičan i koliko troši?

U poređenju sa modelom Passat CC, Arteon je imao peta vrata, pa je na taj način postao grand coupe, umesto limuzine sa četvoro vrata. Raspon motora sastoji se od „svetog“ 2.0 TDI u verzijama sa 150, 190 i 240 KS, a u ponudi je i benzinska 1.5 TSI varijanta sa 150 KS, kao i dvolitarski benzinac sa 190 i 280 KS.

Sa redizajnom prošle godine u ponudi se našla i plug-in hibridna verzija sa nazivom 1.4 TSI eHybrid koju pokreće 1,4-litarski benzinac koji u kombinaciji sa elektromotorom razvija 218 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Automatski mjenjač bio je opcija na dizelašima manje snage i 1,5-litarskom benzincu, dok su ga ostale verzije imale u standardnoj opremi. Što se pogona na svim točkovima tiče, on je bio standard kod najsnažnijih verzija, i opcija sa dizelom koji razvija 190 KS.

Arteon3.jpg

Ipak, možda i najznačajnija karakteristika Arteona jeste njegov dizajn. Ovaj model izgleda vrlo elegantno, barem koliko to jedan Volkswagen može biti. Spreda se ističu izdužena Matrix LED svetla povezana LED svetlosnom trakom koja daje upečatljiv potpis, što je bila prava novost u odnosu na prethodnika, dok su i zadnja svjetla bila izvedena u diodnoj tehnologiji.

Prtljažni prostor nudi 565 litara iskoristivog prostora, dok se zapremina obaranjem sjedišta povećava na 1.632 litara. U tom slučaju se dobija i preko dva metra dugačak, i gotovo ravan pod, a nije zaboravljen ni otvor u sredini naslona zadnjih sjedišta, za praktičan prevoz skija ili nekih drugih stvari veće dužine.

Arteon2.jpg

Ono što nas uopšte ne iznenađuje, jeste činjenica da se na našim prostorima najčešće traži dvolitarski dizel motor, bez obzira na trendove odustajanja od dizela. Verzija sa 190 KS i 400 Nm je izbor mnogih, a dolazi sa dva SCR katalizatora koji smanjuju emisiju azotnih oksida do 80%. Ovaj motor je profinjen, iako nije u potpunosti nečujan, ali se u vožnji i te kako osjete snaga i obrtni moment.

Na volanu Arteona se oseti agilnost, posebno u Sport modu rada. Iznenađenja nema čak i kod brže vožnje kroz krivine bez obzira na gabarite, sa uvijek solidanim nivoom komfora, ali je ipak auto-put područje gdje Arteon najbolje pokazuje udobnost i performanse.

Sa dvolitarskim TDI agregatom, Arteon ima i umjerenu potrošnju. Ovaj model u prosjeku troši 6,5 litara na 100 kilometara, dok krstarenje pri brzini od 90 km/h troši 4 litre, a na auto-putu pri konstantnih 130 km/h potrošnja je 6 litara.

Arteon1.jpg

Što se polovnih primjeraka tiče, cijena startuje od 24.000 evra za one starije modele, sa većom kilometražom i slabijim dizel motorom, dok je za pristojno opremljen Arteon, sa 2.0 TDI agregatom koji razvija 190 KS, potrebno izdvojiti oko 30.000 evra.

Kako piše Auto Klub, Volkswagen dugo nije imao ovako elegantan model koji se ne odriče praktičnosti na štetu elegantnog dizajna karoserije, a dizelski pogon pokazuje zašto je i dalje najbolji izbor.