bogdan danilovic.jpg

U Trebinju je juče, 27. novembra, u 96. godini života, preminuo Bogdan Danilović - mašinovođa koji je 1978. godine iz Čapljine u naš grad dovezao posljednju parnu lokomotivu poznatiju kao "ćiro", koja je danas parkirana ispred stare željezničke stanice u naselju Ložiona.

Danilović je rođen 1927. godine. Iza sebe je ostavio kćerku i dva sina.

Lokomotivu 83 - 056 dovezao je petnaestak dana prije nego su počeli uklanjati šine i pragove, i to teška srca, znajući da joj više kroz Trebinje neće slušati pisak.

Znao je da ju je dovezao zbog toga da na sporednom kolosijeku tadašnje željezničke stanice ostane u znak sjećanja na prethodno vrijeme od skoro osam decenija, koliko je "ćiro" vozio kroz Trebinje.

ciro trebinje.jpg

Bogdan Danilović je na željeznici počeo raditi odmah poslije Drugog svjetskog rata i tu stekao puni radni staž. Pričao je da nikada nije zakasnio na posao, nego da je dolazio i po sat vremena ranije. Zanimljivo je da ga nikada ni sat nije probudio da ustaje, jer bi se po navici u isto vrijeme budio sam.

Željeznica, čija je prva kompozicija u Trebinju dočekana davne 1901. godine, godinama je bila, kako su je Hercegovci zvali, sirotinjska majka. Povezivala je Trebinje, Hum, Čapljinu, Dubrovnik i Zeleniku s jedne strane te Bileću i Nikšić s druge strane.

Bogdan Danilović biće sahranjen u utorak, 29. novembra, u 14.00 časova, na groblju u selu Turmenti na Zupcima.

PROČITAJTE JOŠ

Bogdan Danilović - stari mašinovođa dobrog kova (tekst iz 2014. godine)