Bolnica trebinje.jpg

Na Odjeljenju za pedijatriju trebinjske Bolnice po prvi put će biti dat lijek – enzim (VIMIZIN-elosulfaze alta) u liječenju Mukopolisharidoze od koje boluje dijete.

Ovu moćnu enzimsku terapiju jedna djevojčica iz Bileće dobija već godinu dana u Univerzitetskoj dječjoj klinici Tiršova u Beogradu.

Aplikacija lijeka se vrši infuzijom u trajanju od dva do tri sata, jednom sedmično. Radi ove terapije djevojčica je do sada morala da ide u Beograd.

-Od naredne godine lijek će biti institucijalno obezbijeđen, a naša Pedijatrija je prepoznata od strane prof. Čuturila i njegovog tima iz UDK Tiršova i proizvođača enzima kao sigurno mjesto za obuku kadra i dalji nastavak terapije. Prof. Čuturilo je danas sa svojim timom u našoj Bolnici i na našem Odjeljenju za pedijatriju sa neonatologijom održao predavanje o bolesti našim pedijatrima i specijalizantima, a tim sestara sa UDK Tiršova će završiti obuku naših sestara, te je aplikacija lijeka kod djeteta prošla uredno. Ovom zajedničkom aktivnošću je bolesnoj djevojčici omogućen bolji život jer ne mora svake sedmice putovati u Beograd, a pedijatrija naše Bolnice je dobila još jednu od niza svojih aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje kvaliteta zdravlja naše djece – saopšteno je iz Bolnice Trebinje.

Osobe s mukopolisaharidozom ili ne proizvode dovoljno jednog od jedanaest enzima potrebnih za razgradnju lanaca šećera u jednostavnije molekule ili proizvode enzime koji ne rade ispravno. Vremenom se skupljaju u ćelijama, krvi i vezivnom tkivu. Posljedica je trajno, progresivno oštećenje ćelija koje utiče na izgled, fizičke sposobnosti, funkcionisanje organa i sistema.

Liječenje donedavno nije bilo moguće, osim simptomatsko i usmjereno samo na olakšanje tegoba djeteta.

Danas se te bolesti mogu liječiti transplatacijom koštane srži, a naročito dodavanjem enzima koji nedostaje što potpuno mijenja tok života ove djece.