luka ukropina.JPG

Madona, ona je prvi i glavni krivac za uspjeh Trebinjca Luke Ukropine. Te 2005. godine Madona je izbacila novi album „Confessions on a Dance Floor - Ispovijesti na plesnom podiju“. Iako je zvijezda o kojoj ne treba pisati, ovaj album je razlog zašto je Ukropina uopšte počeo da se bavim svojim poslom. Kada je album izašao, komentari su bili usmjereni samo na to kako je nastao njegov omot, disko efekti, ali i čuveni Madona logo.

„U meni kao nekome ko u tom trenutku  apsolutno nije znao šta je ‘fotošop’ /Adobe Photoshop/, a ne kako se koristi, pojavilla se velika znatiželja kako je to sve nastalo. I tu kreće neka moja priča”, kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info ovaj mladi umjetnik, priznat na svim meridijananima svijeta.

Kroz svega nekoliko dana konstantnog razmišljanja šta i kako, odlučio je da instalira svoju prvu verziju „fotošopa“ i tada je počela umjetnička magija i kreativni zanos, koji traju do danas.

„Mjesecima i godinama sam proučavao sam ‘fotošop’ i sve njegove čari. Kada pogledam u nazad, taj proces je išao dosta sporije nego što recimo danas ide, iz prostog razloga jer tada nisam imao dostupnost informacijama kao danas. U vremenu mojih početaka nije bili video tutorijala ili edukacija kao što je to slučaj danas. Sada  to sve ide dosta brže nego tada“, priča Ukropina.

IMG_7735.JPG

Dosta vremena je provodio na raznim forumima vezanim za „fotošop“ i fotografiju, čitao i gledao iskustva drugih ljudi, a želja da nauči sve o ovom programu je samo rasla. U moru traženja i učenja naišao je na veb-sajt koji je bio usmjeren na frelensere koji se bave uređivanjem fotografija.

„Fotografi iz cijelog svijeta bi svoje fotografije postavljali na taj sajt. Mi (foto uređivači ili popularnije editori) smo se ‘igrali‘ sa tim fotografijama, obrađivali ih i postavljali kao ‘odgovor‘ na njihove objave. Onaj koji bi napravio najbolju obradu te fotografije bio bi angažovan kao saradnik na budućim projektima autora fotografije“, prisjeća se Ukropina svojih početaka.

S obzirom na to da je veoma kreativan, a imao je i veliku volju i želju, kroz vrlo kratko vrijeme je uspio da se visoko kotira na tom veb-sajtu.

„Bio sam jedan od rijetkih koji sam ‘provalio‘ jednu posebnu tehniku za uređivanje fotografija, koja je u tom trenutku bila možda i najpopularnija u svijetu mode i fotografije. Tada kreće sve. Počeo sam da shvatam da je moj hobi postao moj posao, spojilo se lijepo i korisno“, kaže Ukropina.

IMG_7716.JPG

Počela je i ekspanzija društvenih mreža. To je, po automatizmu, značilo da se pruža veća mogućnost za bolju i kvalitetniju saradnju sa različitim klijentima.

„Nekoliko godina sam nastavio da radim kao frilenser. Tokom tog perioda sam postajao profesionalac u svom poslu, tako da mi se ukazala i prva ozbiljnija prilika. Dobio sam kontakt od jedne firme, ‘The Proof Studios’, sa ponudom da radim kao njihov glavni ‘foto-editor’ na projektima. U to vrijeme njihov glavni fotograf je bio Dušan Reljin, naš proslavljeni fotograf na svjetskoj modnoj sceni. Sama saradnja sa ovom kompanijom  otvorila mi je brojna vrata u svijetu ovog posla. Naučio sam dosta stvari kako u kreativnom smislu, tako i o timskom radu“, iskren je Ukropina.

IMG_6353.JPG

U tom periodu firma “The Proof Studios” sarađivala je sa brojnim svjetskim kompanijama kao što su „Motivi“, „Liearc“, „La Perla“, ali i sa prestižnim modnim magazinima kao što su „Vogue”, „Harper's Bazaar”, „L'Officiel“, „ELLE“, „GQ“, „Grazia“, „Hungara“. Velike kompanije sarađuju sa velikim imenima, tako da je Ukropina imao priliku da „sređuje“ fotografije velikih svjetskih imena poput Kejt Mos, Naomi Kembel, Džesika Častejn, Juan Makgregor, Marina Abramović.

kejt mos.JPG

Godinu 2016. smatra kao godinu svog ličnog uspjeha.

„Te godine sam dobio angažman na projektima Kejt Mos i Naomi Kembel. To su bili potvrda i pečat za moj dugogodišnji mukotrpan trud i rad. Zamislite samo da od nekoga ko je samouk, ko u početku nije ništa znao o svemu ovome, dobijete priliku da radite sa tako velikim imenima poput Kejt i Naomi. To mi je bio veliki vjetar u leđa za dalje. Tada sam shvatio da bez obzira na to gdje živite - možete sve da postignete samo ako čvrsto vjerujete u sebe, svoj trud i rad“, priča Ukropina.

naomi kembel.jpg

Kroz godine karijere, osim svjetskih imena, radio je i sa domaćim zvijezdama poput Svetlane Cece Ražnatović i Ane Nikolić.

„Slobodno mogu da kažem da veliki broj fotografija koje ste gledali na bilbordima ili u časopisima - upravo sam ih ja ‘sredio’“, navodi Ukropina.

Godinama radi ovaj posao, iza sebe ima veliki broj uspješnih projekata, ali gotovo svakodnevno dobija pitanje s kim bi volio da sarađuje u budućem periodu.

„To je bez razmišljanja, ali u bukvalnom smislu bez razmišljanja, Madona. Ona je ta koja me je zainteresovala za ovaj posao, za moju karijeru, za sve ono što sam postigao do sada. Nadam se da ću dobiti priliku da radim sa njom u nekom njenom budućem projektu, da osmislim vizuelni identitet nekog njenog albuma, kompilacije hitova... jer bez obzira na to što sam radio na hiljade i hiljade projekata, mislim da bi mi saradnja sa Madonom bila kruna karijere“, zaključio je Ukropina.

madona.JPG

IMG_7736.JPG

IMG_7724.JPG

IMG_7718.JPG