Zozep borel.webp

Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Žozep Borela rekao je da je "Evropa vrt a većina ostatka svijeta je džungla".

Ujedinjeni Arapski Emirati optužili su u ponedjeljak visokog predstavnika Evropske unije, Borela, za "rasističke" izjave prošle sedmice i pozvali šefa delegacije EU u UAE.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata osudilo je Borelove kontraverzne izjave, u kojima je Evropu uporedio s vrtom, a ostatak svijeta s džunglom, rekavši da su "neprikladne i diskriminišuće" i "pridonose pogoršanju klime netolerancije i diskriminacije širom svijeta".

Zatražila je pismeno objašnjenje Borelovih komentara i pozvala Emila Paulsena, vršioca dužnosti šefa misije pri izaslanstvu EU-a u UAE.

U kontraverznom govoru obraćajući se budućim diplomatama na otvaranju Evropske diplomatske akademije u Brižu prošle sedmice, Borel je rekao: “Da, Evropa je vrt, mi smo izgradili vrt. Sve funkcioniše", navodeći političku slobodu, ekonomski prosperitet i društvenu koheziju kontinenta.

Zatim je nastavio: "Većina ostatka svijeta je džungla, a džungla bi mogla napasti vrt", tvrdeći da umjesto izgradnje zida, diplomate moraju "otići u džunglu".