glasanje-opsti-izbori-bih.jpg

Kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske počinje u četvrtak 13. oktobra, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH (CIK), a prenos uživo cjelokupnog procesa, biće omogućen svim zainteresovanim medijima u BiH.

"Na osnovu Naredbe Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u četvrtak, 13. oktobra 2022. godine u 15.30 sati će početi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske", naveli su iz CIK-a BiH.

Takođe, svi akreditovani posmatrači političkih stranaka, ispred kojih su ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i nezavisnih kandidata, te kandidata koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditovani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje mogu biti prisutni u toku brojanja.

"Tri javna RTV servisa u Bosni Hercegovini (RTVBiH, RTVFBiH i RTRS), ukoliko pokažu interes, mogu uživo u cjelosti prenositi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Isto će biti omogućeno i drugim zainteresiranim medijima u BiH", navodi se u saopštenju CIK-a, te dodaje da je na ovaj način javnost blagovremeno obaviještena.

Pored navedenog, CIK BiH je na 62. sjednici donijela i novu Naredbu da se ponovo broje glasovi na 45 redovnih biračkih mjesta za Parlamente BiH i FBiH, Narodne skupštine RS i skupštine kantona.

"Prema ovoj Naredbi, u cilju pravilnog objedinjavanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje je broj glasova za kandidata veći od ukupnog broja glasova koje je osvojio politički subjekt ispred koje je ovjeren za učešće na izborima, po službenoj dužnosti naređuje se Glavnom centru za brojanje da izvrši otvaranje vreća sa glasačkim listićima, izvrši kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića, te utvrdi i objedini rezultate izbora sa 45 redovnih biračkih mjesta za nivo Pralamentarna skupština BiH, Parlament Federacije BiH, Narodna skupština RS i skupštine kantona", saopštili su iz CIK-a BiH i naglasili da će naredba biti objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i "smatrat će se da je danom objave dostavljena svim kandidatima političkih subjekata, nezavisnim kandidatima kao i akreditiranim posmatračima".

O terminu početka postupanja po ovoj naredbi, po javnost u BiH će takođe biti blagovremeno obaviještena, zaključili su iz CIK-a BiH.