berba groydja carski vinogradi.jpg

U Carskim vinogradima podruma i vinarije "Vukoje" u Ušću kod Trebinja danas je počela berba žilavke, sorte grožđa koja je znak raspoznavanja Hercegovine u svijetu, ali je i jedna od najkvalitetnijih po kojoj je ovaj podrum prepoznatljiv.

Radovan Vukoje, vlasnik vinarije i podruma "Vukoje", rekao je Srni da će ovogodišnja berba u Carskim vinogradima zadovoljiti kvalitet najboljeg vina - Carskog vina koje se pravi od probrane berbe sa ovog lokaliteta.

- Ovo vino je jedno od naših najčuvenijih i ove godine je Carsko vino iz 2018. godine ušlo na najprestižnije takmičenje u Londonu i nominovano je među tri najbolja vina godine u Evropi, što je ogroman uspjeh za vinogradarstvo cijele jugoistočne Evrope - rekao je Vukoje.

On je dodao da su ove godine vremenske prilike bile dobre, da je uprkos suši, kvalitet grožđa veoma dobar, iako je prinos nešto niži.

- Imamo jako dobro grožđe od koga ćemo proizvesti vrhunsko vino, a nama je jako bitno da mi proizvodimo vino isključivo od grožđa sa naših lokaliteta, dakle ne vršimo otkup grožđa po čemu smo jedinstvena vinarija - rekao je Vukoje.

radovan vukoje.jpg

On je dodao da je Carski vinograd kad je riječ o bijelim sortama grožđa vinograd koji se najkasnije bere, zbog čega je i specifičan.

- Ostalo nam je još da obavimo berbu grožđa u Zasad polju crvenih sorti, jedan dio vranca, merloa, tako da će te crvene sorte biti obrane do kraja ovog mjeseca - rekao je Vukoje.

Vinogorje Carski vinogradi u Lastvi kod Trebinja osnovano je 1894. godine, a porodica Vukoje obnovila ga je prije 18 godina.