fudbalske sudije maja i andjela.JPG

Prvi put u Udruženju fudbalskih sudija i instruktora (UFSI) područja Trebinje-Hercegovina nalaze se i dvije djevojke - Maja Ivković iz Nevesinja i Anđela Daković iz Bileće. Njih dvije ćemo gledati kao pomoćne sudije, a svoje "vatreno krštenje" imale su na 14. memorijalnom turniru "Ljubinko Akšam".

Obje su se za sudijski poziv odlučile slučajno, jer rade zajedno i slušajući priče svojih kolega sa posla koji se već bave sudijskim pozivom shvatile su da je to ono što vole, da odgovara njihovom temperamentu i razmišljanjima.

Maja Ivković kaže da je mala zastupljenost djevojaka u ovom poslu i da je to još jedan razlog zbog koga se odlučila da bude uz aut-liniju.

"Nisam nikada aktivno igrala fudbal, ali ga volim i uživam, gledajući ga. Išla sam na seminare, edukacije, gledala sam mnogo utakmica sa kolegama koji su mi objašnjavali šta, kako i tako sam još više zavoljela ovaj poziv. Turnir u Trebinju mi je bio prvi javni izlazak na teren, ali mislim da sam se dobro snašla. Za ovaj poziv treba dobra volja, koncentracija i fizička spremnost. Mnogima je bilo čudno kad su nas dvije vidjele sa zastavicama u ruci, ali treba i njima vremena da se naviknu", sa osmijehom kaže Ivkovićeva.

Bilećanka Anđela Daković ističe da je i u njenom društvu u početku bilo skeptika, ali i ljudi koji su je podržavali.

"Maja i ja zajedno radimo i sinula nam je ideja da zajedno pokušamo. Pratim i volim fudbal, ali sam dosta razmišljala da u ruke uzmem zastavicu. Kolege su Maji i meni bili podrška i davali nam vjetar u leđa. Vrijedilo je pokušati jer na ovom prvom meču svi su rekli da je bilo dobro iako je bila prisutna trema. Uz njihovu pomoć nas dvije smo i to prevazišle", jasna je Dakovićeva.

Svi kažu da je pred njima lijepa budućnost. U UFSI kažu da će imati podršku kolega, a u početku sudiće muški i ženski fudbal u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj ligi, a nakon toga će se okušati i u seniorskoj konkurenciji.