Izbori.jpg

Deveti po redu opšti izbori u BiH održavaju se danas, 2. oktobra, a punoljetni građani odlučuju ko će od više od sedam hiljada prijavljenih kandidata zasjesti u ključne fotelje na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH za ovogodišnje izbore ovjerila je rekordan broj političkih subjekata, a danas bi trebalo da bude otvoreno gotovo 6.000 biračkih mjesta u Republici Srpskoj, FBiH, Brčko distriktu te diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u ukupno 15 država.

Pravo glasa, kako su potvrdili u CIK-u, ima 3.368.666 birača koji će izabrati 518 budućih funkcionera u Predsjedništvu BiH, Predstavničkom domu Parlamenta BiH, u federalnom Parlamentu, zatim u kantonalnim skupštinama te u Palati Republike i Narodnoj skupštini Srpske.

Biračka mjesta bi trebalo da budu otvorena  od sedam do 19 časova, a izborni dan prati i nekoliko hiljada policajaca te više desetina hiljada posmatrača koji su dobili zeleno svjetlo CIK-a.

Opšti izbori se sprovode za:

* tri člana Predsjedništva BiH

* predsjednika i dva potpredsjednika RS

* poslanike u Narodnoj skupštini RS

* poslanike u Parlamentu BiH

* poslanike u Parlamentu FBiH

* skupštine deset kantona u FBiH

Izborna ćutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta, a zabranjena je i svaka aktivnost koja može da ometa ili opstruiše izborni proces, za koji je procjena da će koštati oko 12,5 miliona maraka.

- Prvi preliminarni, nezvanični i nekompletni rezultati opštih izbora biće objavljeni 2. oktobra u 24 časa - poručeno je iz CIK-a BiH.

Ovi izbori biće, naime, održani prema nešto drugačijim pravilima u odnosu na ranije izborne cikluse, a prvi put na terenu biće i domaći tužioci koji će proces pratiti iz regionalnih sjedišta Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na dan izbora tužioci će, kako je ranije potvrđeno u Tužilaštvu BiH, biti raspoređeni u regionalnim sjedištima SIPA u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, da bi mogli da što brže reaguju na bilo koju prijavu krivičnog djela.

Objava nezvaničnih rezultata (CIK)

2. oktobar  u 24 časa

3. oktobar  u 12 i 19 časova

od 4. do 8. oktobra  u 16 časova

od 9. oktobra  na svakih 48 časova

Potvrđivanje rezultata najkasnije do 1. novembra

CIK BiH je, u susret opštim izborima, promijenio i pojedine dijelove iz Pravilnika o sprovođenju izbora. Riječ je o tehničkim novinama koje se odnose na dužnosti predsjednika i članova biračkih odbora i glasanje na biračkim mjestima. Najupečatljivije su okretanje glasačkih kutija prema članovima odbora i posmatračima da bi spriječili moguće zloupotrebe te ukidanje čitanja naglas imena i prezimena birača prilikom evidencije na biračkom mjestu.

Osim toga, izrađeno je 6.090 bezbjednosnih ekoloških štambilja, za svako biračko mjesto po jedan, kojima će biti potvrđivana autentičnost i bezbjednosna ispravnost glasačkog listića.

Prvi poslijeratni opšti izbori su održani u septembru 1996. godine, a nakon toga su bili svake druge godine sve do 2002. Poslije te godine je ustavljena praksa da se održavaju svake četvrte godine.