IMG-22fef168996f66e3d7d16373e9cd9abb-V.jpg

U Muzeju Hercegovine odigrana je monodrama "Drug Gojko" u kojoj igra i režiju potpisuje Pijetro Benedeti. Predstava je inspirisana doživljajima Nela Marinjolija rođenog 1923, vulkanizera iz Viterba, radiotelegrafiste italijanske mornarice na grčko-albanskom frontu. Nakon kapitulacije Italije 8. septembra 1943. zarobili su ga Nijemci i odveli u mostarski logor. Partizani su mu pomogli da pobjegne.

Predsjednik SFRJ Josip Broz Tito je 24.9.1964. godine ratnom drugu Nelu Marinjoliju dodijelio Spomen medalju u znak priznanja i zahvalnosti za učešće u Oslobodilačkoj borbi naroda Jugoslavije.

Prema riječima Pijetra Benedetija, nakon povratka Nela Marinjolija u svoj rodni grad on je slušao interpretacije raznih ljudi i Udruženja koji su govorili o istoriji i ulozi Italije u Drugom svjetskom ratu, a govorili su laži jer je on bio za vrijeme rata i znao je da nije tako.

"Ja sam puno puta išao kod Marinjolija, da ga intervjuišem da saznam istinu i postali smo prijatelji. Tretirao me kao unuka i samo mi pričao sa puno nježnosti, pričom mi slikao boje mora, planina Jugoslavije. Sve ono što je meni ispričao garantujem da je u ovoj predstavi, a otkrio sam da ako su stvari istinite tjeraju glumca da uživo plače, jer ne može protiv sebe", rekao je Benedeti.

Marinjoli je nakon kapitulacije Italije ostao u partizanskim jedinicama i bio telegrafista na području Hercegovine.

IMG-1fa06c608b702cb6d0a8a35bf83f15dd-V.jpg

"Gojko Savović iz Bileće i Josip Nević su bili dodijeljeni Marinjoliju i sa njim su svugdje išli. Rodilo se među njima iskreno prijateljstvo tako da su se oni nakon rata posjećivali i održavali kontakte do smrti. Juče u Mostaru tokom predstave vidio sam suze na licu jednog gledaoca i nakon predstave me pitao 'kako poznaješ priču moga oca jer je on bio telegrafista u X Hercegovačkoj brigadi'. Sve se poklopilo tako da smo pronašli još nekoga čiji je otac bio sa Marinjolijem. Vraćam se opet u Hercegovinu", na kraju je poručio Benedeti.

Osim u Mostaru, predstava se održala još u Sarajevu uz pokroviteljstvo Italijanske ambasade u BiH.