20220917143740_736268.webp

Vlast i tzv. opozicija koja je nekada bila vlast, svaku izbornu kampanju zasnivaju na isticanju nacionalnog identiteta, a da se pritom ni jedni ni drugi ne sjete kolika su izdvajanja finansijskih sredstava iz budžeta, za kulturu.

Bez kulture nema nacionalnog identiteta!

Finansijska sredstva, koja su sve prethodne vlasti izdvajale iz budžeta za kulturu, bila su na nivou statističke greške sa tendencijom stalnog opadanja, kao vodostaj reka u sušnom periodu. Sjetimo se da su kulture starih naroda, posredstvom crteža na kamenu, izvajanih grnčarija za domaćinstvo, u kasnijim periodima izrezbareni nakit i slično, ostavile neprocenjiva svjedočanstva o postojanju civilizacija i načinu života. Ostavili su trag u vremenu koji svedoči o tome da su nekada postojali!

Šta ćemo mi ostaviti budućem vremenu, da svjedoči o našem postojanju, o našoj tradiciji, o našoj kulturi, ako radnike u kulturno-umetničkom sektoru, posmatraju kao marginalni dio društva svodeći ih na nivo socijalno ugrožene kategorije?!

Nema nacionalnog identiteta bez kulture, ni kulture bez sistemske brige države o budućnosti opstanka naroda.

Naša priča Republika Srpska, poštujući svoje pretke i nerođene potomke, oblast kulture će dovesti na nivo dostojan narodu kojem pripadamo.

Zato Republika Srpska treba da bude NAŠA PRIČA, A NE TUĐA!

Prof. dr Zoran Kalinić, kandidat za predsjednika Republike Srpske