Vladika grigorije.jpg

"Brinem se za čovjeka." „Brojne veš mašine gledaju i mršte se“, „Zato su nekada veš mašine duže trajale, a ne zato što su bile kvalitetnije“, „Srušio si mi sneška sada“, samo su neki od komentara na video vladike Grigorija u kom je„otkrio“ da li smiju da se obavljaju kućni poslovi na crkveni praznik.

Vladika Grigorije je objavio snimak u kom je rekao da na crkveni praznik (crveno slovo u crkvenom kalendaru) ipak smije da se uključuje veš mašina, čisti stan i pegla odjeća, čime se vjerovatno zamjerio svakoj babi i tetki koja čvrsto stoje iza uvjerenja „nemoj danas, crveno je slovo“.

„Zamislite samo da je neki praznik i mi kažemo: ‘Danas ne radimo ništa, ali idemo u restoran’. Onda nas tamo poslužuju konobari, koji su isto kao mi hrišćani i koji trče i rade. I, mi mislimo da smo nešto bolji od njih. Međutim, nismo jer su oni bolji od nas u tom trenutku pošto nas služe. Isto tako, zanimljivo je i moje sjećanje na djetinjstvo, kada u mom selu ljudi nisu obavljali poljske poslove. Tog dana praznika nisu išli u crkvu nego su igrali karte i svađali se dok igraju karte. Na Svetoj Gori, koliko se sjećam, a i u manastiru u kom sam živio, kod vladike Atanasija, mi bismo poslije službe, ako se služi liturgija, a naravno liturgija je na praznik i na crkveno slovo – ručali, a onda bismo radili. Išli smo na svoja poslušanja. Rad sam po sebi nikada ne može biti zlo. Ali, nepoštovanje praznika i svetitelja kog tog dana praznujemo ogleda se u tome šta mi mislimo, u kom pravcu su upućene naše misli i naša djela, a ne u tome da sjedimo i ništa ne radimo“, rekao je vladika Grigorije u videu.

Poslije ovog izlaganja, probudili su se tviteraši. Osim onih koje je ovo isprovociralo, ipak je bilo više onih koji su se našalili.

„Postali ste previše liberalni, izdali ste Boga“, „Kako ja sada da objasnim ženi da ne smije da uključi mašinu na crveno slovo“, „E, ovo je već zaista revolucija, sad se zamjerio svakoj babi i tetki koja ima viber template ‘nemoj danas, crveno je slovo’, brinem se za čovjeka“, samo su neki od njih.