IMG-a853f7968accb759a061f53ef8e1c962-V-min.jpg

Da bi Republika Srpska bila NAŠA PRIČA, A NE TUĐA, političari moraju da odgovaraju narodu za svoje postupke.

Ovo poručuje prof. dr Zoran Kalinić, kandidat za predsjednika Republike Srpske, koji smatra i da svaka politička partija, prije nego što stekne pravo kandidature na izborima treba da prođe pravnu verifikaciju svog političkog programa.

"Pravna verifikacija političkog programa stranaka prije učešća na izborima će biti potpuno nov mehanizam pravne usaglašenosti političkog programa sa zakonima u Republici Srpskoj. Tek nakon pravne verifikacije političkog programa, njegove usaglašenosti sa zakonima u Republici Srpskoj, političke stranke bi dobijale pravo da svoj program kandiduju na izborima", ističe Kalinić.

On kaže da svakom ozbiljnom pravnom licu, koje učestvuje na javnim nadmetanjima, tenderima, kao neophodna dokumentacija za kredibilitet pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu, potrebna je potvrda da to fizičko lice nije osuđivano i da se protiv njega ili pravnog lica koje zastupa ne vodi sudski proces. "Zašto ti pravni zahtjevi nisu postavljeni i za odgovorna lica u političkim strankama?", pita Kalinić i podsjeća da se političari u BiH kandiduju za najviše funkcije u državi, a da pritom ne moraju da dostave dokumentaciju da se protiv njih ne vodi sudski proces i da nisu osuđivani.

"Zato, pravna verifikacija političkih programa koji moraju da budu u skladu sa Zakonom i Ustavom, kao i dokumentacija za kandidate za najviše funkcije u Republici Srpskoj, moraju da postanu zakonska obaveza koja minimalno garantuje narodu u Republici Srpskoj da oni koji žele da predvode narod imaju adekvatan kredibilitet", ističe Kalinić.

Prema njegovim riječima, pravna verifikacija političkog programa imala bi još jedan uslov.

"A to je da ukoliko stranke, koje dobiju mogućnost da vrše vlast, ne ispune obećanja koja su dali narodu u toku izborne kampanje, moraju da snose sankciju zabrane učešća u sledećem izbornom ciklusu jer su doveli narod u zabludu. Političari moraju da snose odgovornost za neispunjena obećanja u kampanji. Političari koji nisu sposobni da procjene da li mogu da ispune obećanja data narodu, nisu sposobni da vode narod", jasan je Kalinić.