Nikola cuturilo cutura.jpg

Nikola Čuturilo Čutura jedan od vodećih rok muzičara regije koji je već sa 14 godina svirao u grupi "Kredit", a nakon toga u grupama "Bicikl", "Siluete", "Zamba", "Električni orgazam", a od ljeta 1984. godine i u "Ribljoj čorbi" što mu je bila odskočna daska za solo karijeru.

Osim što je izdao nekoliko albuma, ovaj vrsni muzičar piše muziku za pozorišne komade "Ukroćena goropad", "Najbolji ljudi", "Baš Čelik"..., muziku za film "Potraga za Srećkom", album za dječiji hor "Kolibri", radi primjenjenu muziku, a piše tekstove za druge rok muzičare kao što su "Kerber", "Yu grupa"...

Prv put kao "Nikola Čuturilo orkestar" je svirao u najjužnijem gradu Republike Srpske, a 80-ih dok je svirao u "Ribljoj čorbi" dolazio je u Trebinje.

"Znam dosta stvari o Trebinju. To je prelijep grad, nestvarno lijepo lociran, 30 kilometara od Dubrovnika, 45 kilometara od Herceg Novog, blizu je i Neum. Vazduh je čist, rijeka predivna. Kao mlad igrao sam košarku i znam da je Trebinje oficijelno bio grad najviših ljudi. Vezuje me prijateljstvo na prerano preminulog Milenka Savovića", kaže Čuturilo za TrebinjeLive.info.

Prema njegovim riječima, Hercegovci ga uvijek asociraju na otvorenost, zdravlje, a u isto vrijeme iako su ovi krajevi okruženi brdima ljudi su blagi, čestiti.

"Ja sam Ličanin porijeklom i nisam daleko od ovog mentaliteta", kratak je bio Čutura.

Ljubav prema rok muzici se jednostavno dogodila jer kad je imao 11 godina bio je fasciniran braćom Jelić (Dragi i Žika iz 'Yu grupe'), a onda je doživio da za njih piše “Zaboravi”, “Divlja mašina”, “Mornar”, “Dunavom šibaju vetrovi”, “Vodi me kući anđele”, “Moj stari bend”...

"Jako sam srećan što me ovo zanimanje izabralo jer ne bih ništa ljepše i bolje mogao da radim od ovoga. I kad je teško, dobro, fenomenalno - uvijek je to dobro kad je to bazična ljubav. U mom slučaju to je ljubav i ja volim to da radim. Nisam previše maštovit da izmišljam i kod mene je presudno iskustvo. Dnevno vrtim nekakve pjesme, stihove u glavi i to mi je rutina. Ako nešto dovoljno dugo ostane i navede me da završim - to uradim kao numeru", jasan je Čuturilo.

Najviše piše o čovjeku i njegovom boravku na Zemlji nekad i sada. Ako nije u muzici svaki slobodan trenutak koristi da bude na rijeci Tisi jer je pasionirani ribolovac i voli da bude sam.

"Volim da dođem sa svojim štapovima, da se resetujem i akumuliram energiju. Voda meni prija i u njoj uživam. Ovaj period svake godine provodim na Rosama kod Herceg Novog i za nevjerovati je da me na moru ribolov ne privlači. Volim da se kupam, da sjedim na brodiću, ali da uzmem štap za ribolov nikako", otkrio nam je Čuturilo.