snezana vujovic nikolic izlozba1.jpg

U galeriji Kulturnog centra je otvorena izložba slika „Morfejeva poseta“ Snežane Vujović Nikolić, akademske slikarke iz Beograda.

Ciklus radova Snežane Vujović Nikolić izložen u Kulturnom centru Trebinje nastajao je posljednjih deset godina. Prvobitno se sastojao od devet slikanih djela, a vremenom je obogaćen sa još tri slike, zamišljene od početka ciklusa, koje ga osmišljavaju i zaokružuju. Pred trebinjskom publikom je dvanaest slika iz ciklusa „Morfejeva poseta“ i trideset tri crteža rađena kombinovanom tehnikom tuš i akvarel.

Snežana Vujović Nikolić je na slikama putem metafora, a kroz mitološke priče o olimpijskim bogovima, pokušala da materijalizuje osnovne pojmove ljudske egzistencije: ljubav, istinu, sreću, mudrost, hrabrost, moć, strah…

„Posetiocima koji se nađu u ovom malom univerzumu može se u prvom momentu učiniti da su ove slike odraz nekog pojmovnog sistema, koncepta ili priče koji su unapred smišljeni. Ali, ključ za njihovo razumevanje nalazi se u samoj suštini stvaralaštva, u toj esencijalnoj ljudskoj potrebi svakog čoveka – za traganjem za istinom, za traganjem za nepoznatim, za pokušajem da prevaziđe svoje lične granice i da proširi svoj duh“, navela je Snežana Vujović Nikolić.

snezana vujovic nikolic izlozba2.jpg

Ukoliko sa posmatračem uspostave komunikaciju, smatra autorka, ove slike su u stanju da ga odvedu preko granice života, na neko drugo mjesto, na istraživanje i putovanje unutar samog sebe.

Nakon otvaranja izložbe, u bioskopu Kulturnog centra premijerno je prikazan dokumentarni film „Hercegovina“ Milana Pece Nikolića. 

U Kulturnom centru premijerno je prikazan dokumentarni film „Hercegovina“ Milana Pece Nikolića. Film je nastao po istoimenoj poemi Ratka Dangubića koja ima 138 stranica i sastoji se od 30 cjelina, a ilustrovana je crtežima Snežane Vujović Nikolić.

Ovaj dokumentarni film obuhvata period od 200 do 300 godina ako se uključe legende i predanja koje se tiču Hercegovine. Akcenat je na periodu iz 1941. godine jer je tada došlo do pogroma za koje postoje još živući svjedoci, a ostalo je u sferi predanja i legende.

U filmu se na jedan svojstven umjetnički način prikazuje koliko je život težak i naporan, ali se film završava sa jednom vrhunskom idejom da 'ljubav prevazilazi teškoće života'.

Prema riječima Milana Pece Nikolića, otkako postoji umjetnost njena suština je u davanju, a ne u prodavanju, a da postane umjetnost neko treba da ima potrebu da da nešto.

"Da bi se desio umjetnički doživljaj mora da postoji mjesto susreta to jest dvije strane. Sa jedne onaj ko želi nešto dati i onaj ko je željan da nešto primi. Ja u ovom slučaju već reagujem na gotovo umjetničko djelo za koji ja imam doživljaj da je ono značajno. Poezija nije medijum i ona je daleko iznad toga, vrsta duhovnosti, a ja se izražavam medijski, film, video, pokretne slike, audio vizuelne medij. Čovjek se susreće sa jednom opasnošću da nešto što je ozbiljno umjetničko djelo prekraja, prevodiš u format koji je drugačiji jer ova poema kad se čita kao cjelina traje četiri sata, ona je cjelina, a medij ne dozvoljava da toliko traje jer ne postoji koncentracija. Onda se mora vršiti intervencija", objašnjava Nikolić.

Minimum opasnosti koja mora da se prevaziđe je da se ne ponizi djelo koje je umjetnik traansponovao, da ono što je urađeno da bude na onom nivou na onom na kome je djelo samo.

"Vjerovatnoća da se to uradi je veoma mala. Ja sam to uradio iz tri razloga, a prvo je da je moje unutrašnje osjećanje dalo utisak da je ovo literarno djelo ozbiljno. Drugi je da je to djelo pisao moj prijatelj, a treće je da sam osoba koja ne žali da pogine u umjetničkom smislu, ako časno pogine to jest ako do kraja uradi ono što je osjetila u okviru svojih mogućnosti. Ovo je privatna produkcija jer mi je par prijatelja pomoglo na taj način da me je negdje odvezlo, pokazalo nešto i nema nikakve namjere sponzorstva. Imao sam veliki rizik da to bude niže nego što je samo umjetničko djelo koje sam tretirao. Da li sam u tome uspio ili ne može pokazati publika ako se ona i ja susretnemo u planu misli. Režija nije potpuno racionalna stvar jer ti stvaraš okolnosti da se nešto desi, tu ima tvoje volje želje, intuicije, da ti nešto daš, a davanje je proces gdje neko treba da ima volje, hrabrosti da primi. Time ne treba da se bavi mnogo racionalno koliko je to logično ili nije pa čak i ako mu se ne dopadne, ali mu se može desiti da za tri mjeseca, šest mjeseci, godinu dana neka slika izađe pred njega i poveže se sa nekim slikama dajući mu neki duh radosti",
jasan je Nikolić.

HERCEGOVINA

Tako se prezivaju sve porodice po pra-dedi u pitomom i rasutom selu predaka, gore iznad Ljubinja, a od potomaka jedino je nju dopalo ime Sara. Ako je to uteha, njoj to nije neobično, ne tuđi se roda...

Izložbu slika „Morfejeva poseta“ i premijeru filma „Hercegovina“ organizovali su Kulturni centar i Grad Trebinje.