S3sti sal9n zilavke 20223.jpg

U Vinskoj galeriji "Vukoje" u Trebinju večeras je otvoren šesti Salon žilavke koji je okupio 24 proizvođača vina i hrane iz Hercegovine.

Ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je rekao novinarima da je posljednjih godina u oblasti vinarstva napravljen veliki iskorak u odnosu na prethodne godine.

On je istakao da je značajno da je večeras prisutan i veliki broj trebinjskih vinara, da te da će grad Trebinje i u narednom periodu podržati sve koji žele da se bave proizvodnjom i preradom grožđa.

S3sti sal9n zilavke 20221.jpg

Radovan Vukoje, vlasnik podruma "Vukoje" koja je organizator Salona žilavke, rekao je novinarima da je ova manifestacija posvećena sorti žilavke, prisutnoj širom Hercegovine i koja je proslavila ovu regiju u svijetu i donijela veliki broj nagrada vinarijama.

"Ova sorta nas je objedinila, ona nam je znak raspoznavanja u svijetu. Rekao bih da je to naša kraljica oko koje se svi okupljamo. Veliki je dijapazon vina sa ovom našom autohtonom sortom", rekao je Vukoje.

S3sti sal9n zilavke 20222.jpg

Među vinarima koji je večeras predstavio svoja vina je bio i Ivo Kutle iz Vinarije "Domano" iz Domanovića, rekao je da je od početka održavanja ove manifestacije prisutan, te da bi volio da ona iznjedri standardizaciju žilavke.

"Žilavka je autohtona mikrozona za ovaj prostor i ona je jedinstvena. U vinariji `Domano` smo napravili pjenušac na bazi izričito žilavke. Imamo ono što nema niko drugi", rekao je Kutle.

S3sti sal9n zilavke 20225.jpg

Igor Dabić, predstavnik vinarije "Dabić" iz Trebinja rekao je da je žilavka kraljica hercegovačkog vinogorja, te da je ona najbolji produkt simbioze prirode i čovjeka u Hercegovini.

"Žilavka je lična karta svakog vinogradara u Hercegovini, volimo da je izdvojimo jer je ona najbolje što može da iznjedri ova zemlja", rekao je Dabić.

Šesti Salon žilavke otvorio je glumac Goran Bogdan.

S3sti sal9n zilavke 20226.jpg

S3sti sal9n zilavke 20227.jpg