Izlozba orah1.jpg

U umjetničkoj rezidenciji "Kamen" u Orahu predstavljena je izložba radova poljsko-holandskog umjetnika Monike Zarzečne i film "Na dnu jezera" Holanđanke Vite Soul Vilmering koji je prikazan u bioskopu, u ostacima, ruševinama sela.

Ovo je prvi put da se zvanično predstavljaju radovi koji nastaju za vrijeme boravka umjetnika u umjetničkoj rezidenciji.

Prema riječima Koštane Banović, koja je umjetnički direktor rezidencije koja traje od maja do kraja oktobra, internacionalni umjetnici se zadržavaju po dva mjeseca stvarajući svoje projekte ili istražujući da bi povratkom u svoju zemlju realizovali svoj projekt.

"Vita i Monika su rezidenti ove sezone u Kamenu, u periodu juli-avgust. Obje su po prvi put u BiH i po prvi put u ovim našim predjelima. Monikine skulpture su inspirisane ostacima socijalistickih građevina i struktura u regionu i apstraktne su", rekla je Banovićeva.

Izlozba orah2.jpg

Vita Soul Vilmering je pronašla arhivski materijal od holandskih turista koji su 60-ih godina putovali po SFRJ i preuzel je materijal iz perioda kada se gradilo Bilećko jezero.

Interesantno je da Vita svira violinu i obožava muziku sa Balkana, svira i pjeva naše izvorne narodne pjesme, iako ne govori srpski jezik.

"Pejzaž na jezeru u ovom periodu kada opada voda i koji se svakodnevno mijenja je čaroban. Svako jutro prije nego počnem sa radom u studiju napravim dugu šetnju uz jezero, rano ujutro kad se priroda budi uz prve zrake sunca. Impresionirana sam ruševinama koje polako izviru iz jezera otkrivajući istoriju ovog predjela. Zato sam i odlučila da prikažem film u ostacima, ruševinama sela", rekla je Vita.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić otvarajući izložbu rekla je da je mjesto u kome se nalazi umjetnička rezidencija mogla da oživi samo žena.

"Monika je sa svojim skulpturama nesvjesno predstavila Hercegovca. Vrlo je je komplikovano i izgleda vrlo tanano i ranjivo, a u stvari ipak ide ka visinama - raste i opstaje. Za Vitin film mislim da je imala inspiraciju u zvukovima Bilećkog jezera. Ponekad su zastrašujući, ali zato u ljetnim mjesecima kad se pojavi sve što je nekad ovdje bilo zaista nas tjera da pomislimo da u Hercegovini nikad ne znamo šta je stvarnost, a šta san. Šta je istorija, a šta sadašnjost, a samo znamo šta je budućnost. A budućnost smo svi mi na ovom divnom mjestu", kazala je Skočajićeva.