festival filma trebinje iza scene (3).JPG

Deseti jubilarni festival "Mediteranskog i evropskog igranog filma" okupio je nikad veći broj gostiju. Neki od njih su prvi put u Trebinju kao ovogodišnji dobitnik Zlatnog platana Vesna Trivalić i reditelj Srđan Dragojević. Tu su bili gosti iz Srbije, Makedonije, Austrije, Grčke, Turske, Crne Gore, BiH koji su osim prisustva na filmskim projekcijama imali i tradicionalna druženja sa prijateljima Festivala.

Prijatelji Festivala su jedinstveni jer približavaju trebinjsku kulturu kako nematerijalnu i nepokretnu kulturnu baštinu, tako i gastronomsko-vinsku kulturu. Vinarija Anđelić sa svojim kupaž vinima "Tribun" i "Mičevac" posebnu pažnju je privukla kod gostiju iz Makedonije predvođenih čuvenim glumcem Metom Jovanovskim (dobitnikom Zlatnog platana) koji je oduševljen prezentacijom vina i rado kupujući njihove proizvode tokom čitave godine, a ne samo tokom festivalskih dana.

Vinarija Petijević je već dugi niz godina prijatelj Festivala, a trebinjka Ankica Dobrić je bila posebno oduševljena "šardoneom" kod ovog vrsnog vinara.

Vinarija Vukoje je pripremila jednu gastronomsku-vinsku čaroliju. Nakon obilaska podruma i otkrivanja dijela tajni uspješnosti njihovih vinskih brendova, domaćini su se potrudili da gostima približe i autohtone poljoprivredne sorte kao što je grah poljak koji najbolje ide uz Vukojevo maslinovo ulje.

Manastir Tvrdoš je i ove godine ugostio goste Festivala koji su bili očarani ljepotom ovog manastira i saznali su mnogo o duhovnom i istorijskom značaju ove svetinje, a vidjeli su podrume i degustirali vina ovog poznatog proizvođača slušajući priču o Jeleni Anžujskoj. U mediteranskom ambijentu restorana "Ras" gosti Festivala su uživali u hercegovačkim specijalitetima komentarišući da se u ovom čarobnom eksterijeru, interijeru, terasi, može osjetiti miris mora.

IMG_0794.JPG

Restoran Bendiš je dao utisak hercegovačkog etno domaćinstva tako da čarolija planinskog dijela Trebinja je imala snažan utisak i uvijek veže goste uz ovaj dobar brend. U Kukurića vrtovima na Ilindan, uz nevjerovatan ambijent, svježinu rijeke, izvrsnu uslugu, gosti su uz gitaru i zapjevali, a ideja je da dogodine dio ovog velelepnog kompleksa bude i jedno od mjesta za prikakzivanje filmova.

Restoran Ognjište sa jednom od najljepših terasa bio je domaćin glumcima i rediteljima koji su se duboko u noć prisjećali ranijih vremena, druženja i susreta najvećih kinematografskih imena u ovom objektu. Posebni 'gušt' za čula okusa, mirisa i vida predstavljali su proizvodi Gazdinstva Vlačić, a domaćin Božo je objašnjavao gostima kako se od smokve može napraviti preko 20 proizvoda. Među gostima je bila i upravnik Botaničke bašte iz Beograda koja je u saradnji sa domaćinima pozvala sve prijatelje Festivala da budu gosti u toj ustanovi i da prikažu svoje proizvode beogradskoj publici.

Ni ove godine nije izostala kafa sa glumcima pod Platanima gdje je upriličeno i svečano otvaranje Festivala. Uz pomenuti hotel Platani domaćini ovogodišnjeg Festivala bili su i hotel Leotar, SL Industry, kao i Dom mladih i Muzej Hercegovina. Da projekcije budu slađe pobrinula se i kompanija Svislajon.

festival filma trebinje iza scene (4).JPG