porodica kovac.jpg

Porodica Kovač iz sela Hum, kod Trebinja, jedan je od najvećih ovdašnjih proizvođača autohtonog hercegovačkog sira, a da bi posao bio krajnje ozbiljan napravili su i svoj logo, sa zaštitnim znakom - šarenom kravicom.

Kovači su samo jedna od porodica u okolini Trebinja koje potvrđuju činjenicu da velika potražnja za hercegovačkim proizvodima uslovljava i proširenje poljoprivrednih gazdinstava, u čemu im pomoć pružaju i gradske vlasti, tako da je danas njihova farma, s nekadašnje dvije-tri kravice u štali, narasla na farmu od 22 grla.

"Sve stižemo uraditi kada se napravi dobra raspodjela posla, tako da oko stoke radimo svi u porodici, suprug, djeca i ja, a 'Hercegovačka kuća' nam pomaže, jer ne moramo svoje proizvode nositi na pijacu, već nam sve otkupe, tako da je naš posao sveden isključivo na rad na gazdinstvu", kaže Slavica.

Napominje da, osim čuvenog trebinjskog škripavca, proizvode i suvi sir, te sir u ulju s različitim začinima i uvijek se traže još veće količine.

"Sve radimo na tradicionalni način, gdje se jedan dio tek usirenog sira proda onako svjež, jedan dio sušimo, a jedan dio sušenog ili prosušenog sira stavljamo u tegle s uljem, gdje dodatno sazrijeva, i sve prodamo podjednako dobro", objašnjava Slavica.

Ona dodaje da se od ovog posla može i te kako dobro živjeti, za šta je primjer i njihovo gazdinstvo, ali se treba dosta i raditi, jer uzgoj muznih krava podrazumijeva i čistu štalu i zdrave životinje i dobru ishranu.

Slavica je glavni majstor za sir, odnosno za sirenje, što ova vrijedna mlada žena ne smatra velikom mudrošću, iako ni taj posao, kako kažu u Hercegovini, ne ide svima jednako od ruke. Kvalitet sira umnogome zavisi i od hrane koju krave uzimaju, tako da hercegovačko bilje daje siru poseban miris i okus, koji je nadaleko cijenjen.

Budući da Kovači žive od svog gazdinstva, trude se i da unaprijede posao, pa odnedavno imaju i zaštitni znak za svoje proizvode - šarenu kravicu, koju im je uradila Mina Ševo iz Sombora.

"Razmišljajući kako da uradimo logo kao reklamu za svoje poizvode, na društvenim smo mrežama pronašli ovu djevojku, koja se time bavi, i vidjeli niz zanimljivih rješenja, među kojim nam je najviše svidjela šarena kravica, nakon čega smo sa Minom stupili u kontakt, dogovorili se oko preuzimanja i mogu vam reći da smo napravili pravi potez, jer svi koji kupuju naše proizvode - oduševljeni su kravicom, naročito oni koji sir nose negdje dalje", kaže Slavica.

Ono što Kovači ne prodaju u "Hercegovčkoj kući" uzimaju mušterije koje im dolaze na kućni prag, tako da, kako nam rekoše, ne gube vrijeme na pijaci, a sir im se "ne okreće".