Peljeski most.jpg

Pelješki most, kojim je jug Hrvatske povezan sa ostatkom zemlje, otvoren je večeras za saobraćaj prelaskom dva automobila.

Pelješkim mostom prvi su prešli električni sportski automobil kojeg proizvodi hrvatski proizvođač "Rimac automobili" i automobil u kojem je nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama Niko Pulić.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je na večerašnjoj svečanosti da je Pelješki most podignut u interesu Hrvatske, nikad u inat BiH.

"Ovaj most je na dobrobit svih ljudi, nezavisno od nacije, socijalnog statusa, uvjerenja. Vjerujem da ćemo ojačati svoju samosvijest", naveo je Milanović.

On je dodao da je Pelješki most većinom finansiran EU novcem.

"Ali, to je naš novac kojeg smo skupo, skupo platili", dodao je hrvatski predsjednik, koji je zahvalio arhitektama, graditeljima i finansijerima ovog projekta.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je Pelješki most nadstranački projekat, te naglasio ulogu EU i vezu sa Kinom.

"Veselim se da smo ovako veličanstveno obilježili ovaj istorijski dan", naveo je Plenković.

Na otvaranju Pelješkog mosta pušten je snimak obraćanja kineskog premijera Li Kećijanga, koji je naveo da je kineska firma pobijedila na pravednom tržišnom tenderu EU za izgradnju Pelješkog mosta, te da se time jačaju odnosi Kine i EU.

Potpredsjednik Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica, koja je prisustvovala otvaranju Pelješkog mosta, rekla je da je 85 odsto mosta finansirano novcem EU, što je najveći iznos koji je Evropska unija ikada isplatila iz kohezionog fonda, prenose hrvatski mediji.

"Ovo je jedan od najvećih projekata ikada finansiran u infrastrukturu iz EU, na to možemo biti ponosni. Most će biti simbol naših prvih devet ili 10 godina članstva", rekla je Šuica, koja vjeruje da će most tom kraju pomoći u turizmu i privrednom oporavku.

Ona je navela da je hrvatska Vlada odigrala veliki posao i da bez njenog rada teško da bi došlo do ovako velikog finansiranja.

Pelješki most prelazi preko morskog tjesnaca širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim proFilom ispod mosta 200 puta 55 metara.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih kula, najveći je hrvatski infrastrukturni projekat finansiran iz fondova EU sa bespovratnih 357 miliona evra, što je 85 odsto troškova, a na njemu je tokom 10 godina radilo nekoliko vlada.