vrucina.jpg

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” objavio je preporuke kako se zaštiti od ekstremno visokih temperatura, a glavna je da tokom najtoplijeg dijela dana, od 11 do 17 časova, treba izbjegavati intenzivnu fizičku aktivnost.

Preporuka je i da nosite svijetlu odjeću od prirodnih materijala, zaštitite oči i glavu od sunca, a poželjni su češći odmori u hladovini tokom boravka na otvorenom. Prostorije treba rashladiti, piti dosta tečnosti i umjerene obroke.

Iz „Batuta” naglašavaju, prenosi Beta, da izbjegavate tešku i visokokaloričnu hranu sa visokim sadržajem šećera, kao pića i napitke koja sadrže alkohol, kofein i šećer.

Tuširanje mlakom vodom preporučuje se nekoliko puta na dan, a prije ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, neophodno je otvoriti prozore i vrata radi provjetravanja.

Hitnu medicinsku pomoć potrebno je pozvati ukoliko neko izgubi svijest i u isto vrijeme ima suvu i toplu kožu. Takođe, djeca do četiri godine ne treba da idu napolje za vreme toplotnog talasa, jer su posebno osjetljiva na visoke temperature.

Djecu takođe nikada ne treba ostavljati u parkiranom vozilu na suncu, jer temperature u automobilu, i pored otvorenih prozora, mogu biti i 15 stepeni više nego napolju.