Turnir fudbal mosko3.jpg

Međunarodni turnir u malom fudbalu "Mosko 2022" po četvrti put se održao u ovom selu nadomak Trebinja. Povod za organizaciju turnira krenuo je iz porodice Butulija, a želja je bila da u tročlanoj ekipi igra otac sa djecom.

Učesnici turnira su ili bliski prijatelji porodice Butulija ili njihova porodica. Na prvom turniru okupile su se četiri ekipe, a ove godine turnir je okupio 12 ekipa iz Njemačke, Crne Gore, Španije, Grčke i Republike Srpske.

Ovogodišnji domaćin bila je Biljana (Butulija) Đuričić sa svojim suprugom i djecom jer se na imanju njenog oca održavala cjelokupna manifestacija.

Prema njenim riječima, život u inostranstvu dovodi do problema sa sobom i to je pitanje identiteta.

"Vraćanje zavičaju je vraćanje identitetu i to je jako bitno za našu djecu koja žive u inostranstvu. Važno je da to bude na selu, da djeca to osjete jer ona biraju teren, obilježavaju ga, prave golove i učesnici su građenja jedne priče, tog turnira od početka do kraja. Djeca žive za ovaj dan i ostaje im duboko urezano u sjećanje. Ova manifestacija se očekuje i svi žive za nju, a ovdje nije zastupljen samo fudbal, već i ono najljepše što ide uz njega - fer-plej i druženje. Lijepo se vratiti svojim korijenima i vidimo da djeca žele da se upoznaju sa rodbinom, da se druže", priča Đuričić.

Turnir fudbal mosko4.jpg

Mirko Butulija sa osmijehom na licu i sjetom priča kako je u djetinjstvu 80-ih često dolazio na Mosko i zajedno sa svojim drugarima igrao na "Trnjači" - livadi, na kojoj su i mnogi prije njega igrali fudbal.

"Ovaj rat nas je razasuo na mnoge strane i 2017. godine došli smo na ideju da napravimo turnir 'Mosko' koji je naredne godine i realizovan. Smisao cijele priče je druženje, upoznavanje, da selo zaživi tih dana, da djeca uživaju i da im u uspomeni ostane kao što je i meni ostalo djetinjstvo provedeno ovdje. Bože zdravlja da i djeca nastave tradiciju da se vraćaju koliko-toliko u svoju rodnu grudu. Mislim da djetinjstvo igra veliku ulogu i da nas otac nije dovodio ovdje ne bi znali odakle smo i ko smo. U tom kontekstu volio bih i da mojoj djeci ovo bude destinacija gdje god živjeli da uvijek znaju o svom porijeklu i ti dolasci svake sezone su upoznavanja sa zavičajem njihovih predaka", rekao je Butulija.

Velika borba viđena je na fudbalskom turniru koji je osvojila ekipa "Pet M" iz Trebinja jer je bila bolja od ekipe "Majorka" iz Španije, a u borbi za treće mjesto u "gradskom derbiju" "Ćukovina" je slavila nad ekipom "Luč".

Turnir fudbal mosko1.jpg

Najbolji igrač dobio je priznanje, a tri prvoplasirane ekipe dobile su medalje, a prvoplasirana ekipa je dobila prelazni pehar dok su svi igrači koji su istrčali na teren dobili zahvalnicu.

Svako od igrača nosio je dres sa brojem, imenom ekipe i svojim imenom. Bilo je suza radosti, ali i suza tuge, plača, zbog propuštene prilike, ali sve je proteklo u fer i viteškoj borbi jer su svi u jedan glas rekli: "Vidimo se dogodine".

Turnir fudbal mosko2.jpg

Turnir se održao na najvišem nivou, na uredno obilježenom fudbalskom terenu, sa korner zastavicama, sa elektronskim satom koji je mjerio vrijeme, a igralo se dva puta po pet minuta.

Nakon ceremonija proglašenja pobjednika druženje je nastavljeno uz muziku, pjesmu, šalu, priču... duboko u noć.