Izlozba bunt i sloboda trebinje1.jpg

U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba Poklon-zbirka Željka Opačka „Bunt i sloboda”, izložbeni projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke.

Poklon-zbirku je umjetnik Željko Opačak darovao Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske povodom obilježavanja pedesetogodišnjeg jubileja ove institucije 2021. godine, koja obuhvata 1.533 djela, nastala tokom 80-ih godina XX vijeka, a sastoji se od 106 slika (ulja na platnu i akrilika na platnu, tekstilu i lesonitu), 1.302 crteža (kombinovanih tehnika na papiru), 45 kolaža, 4 pastela i 76 grafika.

Izložba Poklon-zbirka Željka Opačka „Bunt i sloboda” koncipirana je kao prikaz autorovog opusa iz 80-ih godina XX vijeka i prati njegove razvojne faze, medijske tendencije i tematske preokupacije.

Izlozba bunt i sloboda trebinje3.jpg

Prema riječima autora, ovaj dio radova koji može da vidi trebinjska publika su radovi koji su nastali do početka raspada SFRJ.

"Ovi radovi izgledaju kao vođenje dnevnika i razmišljanja o nekim stvarima koje se događaju meni i oko mene. To je glavna tema radova, a kombinujem materijale na slikama. To su na neki način kolaži i mene kolažiranje je uvijek zanimalo. Kolaž je u stvari razmišljanje i možete da vidite poigravanje sa materijalom, debelim, tankim, namazima boja sa različitim materijalima od špaga do čikova cigara. Igrao sam se sa materijalima i meni je to zanimljivo jer volim da istražujem svoj intimni odnos prema materijalu i priče koja stoji iza upotrebe tih materijala. Kod crteža nema čiste tehnike i uvijek su to kombinacije drvenih bojica sa tuševima, akvarelima", rekao je Opačak.

Viši kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske koja je priredila izložbu Žana Vukičević je objasnila da ova izložba donosi intiman svijet autora i da je to Opačkov mladalački dnevnik, jer je on sam čin stvaranja crtanja ili slikanja doživljavao poput pisanja dnevnika.

Izlozba bunt i sloboda trebinje2.jpg

Izložba se sastoji od 21 rada.

„Izložba obuhvata rani period Opačkovog dosadašnjeg plodnog stvaralaštva – od studentskih eksperimenata na početku osamdesetih, pa do formiranja specifičnog slikarskog jezika naglašene gestualnosti, fakturnosti i kolorita koji dolazi do izražaja sredinom decenije. Ona omogućava novi pogled na umjetničke pojave u Banjaluci tokom devete decenije prošlog vijeka, a po svojim idejnim i formalno-stilskim osobenostima može funkcionisati i kao dragocjen reprezent ukupne kulturne klime tog vremena, koju je obilježila izuzetna stvaralačka kreativnost i imaginacija, kao i izrazit medijski i lingvistički pluralizam", Vukičevićeva.

Izložba će biti otvorena do 21. jula.