Dejan stojiljkovic promocija trebinje2.jpg

U bašti "74", trebinjska Narodna biblioteka je po prvi put predstavila Dejana Stojiljkovića. Prema njegovim riječima, drago mu je da je u gradu velikog Jovana Dučića čije je pjesme kao učenik učio napamet, a kasnije je čitao i knjigu "Podno Leutara".

Ovaj pisac koji živi u Nišu jedan je od najčitanijih pisaca u trebinjskoj biblioteci.

"Posjetio sam i Dučićev grob i poklonio se pjesniku koji je uz Crnjanskog i Andrića jedan od mojih omiljenih pisaca. Za nas pisce najveća nagrada je da su njihove knjige čitane jer to u suštini znači da knjiga živi, a ja smatram da je suština umjetnosti u komunikaciji jer to sve što uradi umjetnik - mora da do nekoga stigne", rekao je Stojiljković.

Stojiljković je dramski i prozni pisac, filmski i strip-scenarista i svoju angažovanost u svim navedenim objašnjava da čovjek koji želi da se ozbiljno bavi ovim mora da se bavi svim formama pisanja da obezbjedi sebi i svojoj porodici egzistenciju.

"Imao sam sreće da radim sa vrhunskim umjetnicima i to je lična i profesionalna satisfakcija da vidite da veliki glumci uobličuju ideju u nešto konkretno, a to je glumačko ostvarenje", jasan je Stojiljković.

Dejan stojiljkovic promocija trebinje1.jpg

Njegov roman "Konstantinovo raskršće" bio je u užoj nominaciji za Ninovu nagradu, ali je on dobitnik nagrad Miloš Crnjanski za taj roman, Dositejevo pero za knjigu Nemanjići 2: "Dva orla", Andrićeve nagrade za zbirku pripovijedaka "Neonski bluz".

"Nisam dobio te godine Ninovu nagradu, ali sam dobio nagradu Miloša Crnjanskog. Mislim da je dobro za književnost bez obzira koje ime naših velikih književnika nose kao što su Dučić, Andrić, Selimović, Crnjanski, a ne po političkom nedjeljniku. Mislim da je to kod nas pogrešno postavljeno i mislim da je dobro što ona gubi značaj jer ne može da nagrada po nekom nedjeljniku bude značajnija od nagrada koje nose imena naših pisaca. To nije logično", iskren je Stojiljković.

Narodna biblioteka Srbije je pokrenula novu književnu nagradu "Vladan Desnica" za najbolji roman godine, a predsjednik žirija je Duško Kovačević, a u žiriju se nalaze Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

"Oekujem da će ova nagrada zauzeti primat i nadam se da će ona da postavi neke stvari na svoje mjesto. Drago mi je da ova nagrada nosi ime Vladana Desnice čija je proza izvanredna i bila je ispred svog vremena", objasnio je Stojiljković.