karcinom celije.jpg

Ukupno 12 pacijenata je završilo terapiju dostarlimabom, lijekom koji je odobren za upotrebu u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji 2021. godine, i podvrgnuto je praćenju od najmanje šest mjeseci. Svih 12 pacijenata imalo je klinički potpuni odgovor, rak je potpuno nestao.

U manjoj kliničkoj studiji koju je sproveo Memorijalni centra za rak „Sloun Ketering“ u Njujorku, ustanovljeno je da je kod svih 12 pacijenta sa rakom rektuma koji su dobili terapiju novim lijekom došlo do potpunog nestanka tumora.

U radu objavljenom u prestižnom medicinskom časopisu The New England Journal of Medicine, , istraživači su naveli da se malignitet više ne može detektovati fizičkim pregledom, endoskopijom, pozitronskom emisionom tomografijom ili PET skeniranjem, ili MR skeniranjem. Ovo pokazuje da dostarlimab ima potencijal da bude „mogući“ lijek protiv jednog od najsmrtonosnijih tumora.

Ovo je „nešto što se dogodilo po prvi put u istoriji onkologije“, naglašava dr Luis A. Diaz iz Memorijalnog centra za rak u izjavi za Njujork tajms. Dostarlimab je lijek napravljen u laboratoriji i funkcioniše kao surogat za antitijela u ljudskom tijelu, tvrde stručnjaci.

Očekivalo se da će svih 12 pacijenata koji su primili ovaj lijek morati da bude i operisano. Međutim, svi su bili iznenađeni kada su saznali da više nije potrebna terapija.

Naučnici i ljekari su nastavili da prate svih 12 pacijenata mjesecima nakon primanja terapije i rezultat je bio zapanjujući: Nijedan pregled ni pola godine kasnije nije pokazivao znake da se tumor vratio.

Od primanja lijeka nijedan pacijent nije išao ni na hemioterapiju, niti na operaciju.

Međutim, treba imati na umu da je ispitivanje sprovedeno na samo 12 pacijenata i ne može se smatrati konačnom istinom zbog malog uzorka, što znači da je potrebno sprovesti studiju na znatno većem broju pacijenata kako bi se potvrdila uspješnost i sigurnost ovog potencijalno revolucionarnog lijeka.

Dr Alan P. Venuk, specijalista za kolorektalni karcinom na Univerzitetu u Kaliforniji, rekao je da je potpuna remisija kod svakog pojedinačnog pacijenta „nečuvena“. On je ovo istraživanje pozdravio kao „prvo u svijetu“.

Stručnjaci su pohvalili studiju i zato što se kod učesnika kliničkog ispitivanja nisu pojavili značajniji neželjeni efekti lijeka.

„Bilo je mnogo suza radosnica“, kaže onkolog dr Andrea Čerček, opisujući trenutak kada su pacijenti saznali da više nemaju rak.

Prema riječima ljekara, pacijenti su tokom ispitivanja uzimali dostarlimab svake tri nedjelje tokom šest mjeseci.

„Važno je da su svi bili u sličnim stadijumima raka. Rak je bio lokalno uznapredovao u rektumu, ali se nije proširio na druge organe“, dodali su ljekari.