IMG-159c5a70812b7ec4c04f70fc70f37b36-V-min.jpg

Patrijarh srpski Porfirije rekao je u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg da se raduje ljepoti i radosti blažene Hercegovine, zemlje Svetog Save, njive Svetog Vasilija, bašte vladike Atanasija.

Patrijarh je istakao da je došao u Trebinje sa pomišlju da utješi, ali da se sve okrenulo i da je on sada utješen vjerom naroda, jer je u Hercegovini sve crkva.

"Crkva je telo Hristovo, a svi mi koji smo kršteni smo udovi toga tela, ali je crkva i kamen, Trebišnjica, čempres, ne samo po sebi, već zbog korena koji je zasadio Sveti Sava, nastavio Sveti Vasilije i svi potonji episkopi ", rekao je patrijarh.

Njegova svetost je istakao da je u Hercegovini započela simbioza dva gospodstva - nebeskog i zemaljskog upravo kroz Svetog Savu.

Kazao je i da je ušavši u Hercegovinu ušao u jedan ogromni svetosavski hram, koji je 1219. zasadio Sveti Sava.

"Da Gospod u nemirnim vremenima blagoslovi sve ljude, da u njima proradi srce. Neka mir siđe na čitav svet i zavlada carstvo Gospoda našega", rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je poručio i da svako od nas vjerom, nadom i ljubavi prepozna jednako vrijednog čovjeka koji je pored njega, jer tako prepoznaje radost postojanja.

.