Dusan mandic.jpg

Najbolji vaterpolista planete za 2021. godinu u izboru portala "Total vaterpolo" Dušan Mandić izabran je od strane 50 trenera, kapitena, medija, portala i blizu 8.000 glasova ljubitelja vaterpola, a ekskluzivno za TrebinjeLive.info se osvrnuo na dosadašnju karijeru.

Rodio se u Kotoru i samim tim, kaže, vaterpolo je bio jedini sport u kome se moglo uspjeti, doći do vrhunskog nivoa, jer je ovaj sport u tradiciji i krvi ljudi iz ovog grada.

Prema Mandićevim riječima, 2009. godine, kada je VK "Primorac" iz Kotora bio šampion Evrope, uživao je u tome, zavolio vaterpolo i mnogo vremena je sa svojim drugovima proveo na ljetnom otvorenom bazenu igrajući viktorije, dva na dva i razne druge igre, sanjajući da će i oni jednog dana biti olimpijski, svjetski, evropski osvajači medalja.

Iz Primorca je 2010. godine prešao u VK "Partizan" i odlučio da igra za reprezentaciju Srbije (u mlađim kategorijama igrao za Crnu Goru) i od 2012. godine i debija na Olimpijskim igrama u Londonu (gdje je Srbija osvojila bronzu) nije propustio nijedno veliko takmičenje.

Mandić je oduševljen Trebinjem, Hercegovinom, nedavnim dočekom i pažnjom, jer su im svi bili na usluzi i sa osmijehom na licu.

"Vidi se ljubav prema sportu i iznenađen sam vrhunskim bazenom. Pozitivne utiske nosim za ovaj kratak period proveden u Trebinju. Vratićemo se opet ovog ljeta. Treniraćemo se i pripremati za Evropsko prvenstvo u Splitu koje je od 27. avgusta do 10. septembra jer ovdje imamo fenomenalne uslove za pripreme. Ovo je velika stvar za Grad Trebinje i šire. Pozdrav za sve Trebinjce i Hercegovce, vidimo se uskoro", poručio je Mandić.

Nakon Olimpijskih igara u Tokiju za šestorku koja je napustila reprezentaciju poput Filipovića, Prlainovića, Mitrovića, braće Pijetlović, Mandić kaže za njih da su to sve žive legende.

"Meni je bila čast, ponos i zadovoljstvo što sam imao priliku da igram sa njima. Sada je opet nova priča. Dosta nas ima koji smo ostali, ali imamo osnovu da sve nove snage ukomponujemo i pokažemo na koji način treba i kako se igra za reprezentaciju", rekao je Mandić.

Nema puno slobodnog vremena, ali ga provodi čitajući knjige, gledajući filmove i provodeći vrijeme sa svojom kćerkom.

"Sve je prilagođeno vaterpolu, porodica trpi, najviše ljeti kada su najveća takmičenja y olimpijska, svjetska, evropska, i tako je već deset godina. Vidićemo dokle će to da traje", objasnio je Mandić.

U dosadašnjoj karijeri, sa reprezentacijom osvojio je dvije zlatne i jednu bronzanu medalju (olimpijske igre), zlato i bronzu (svjetska prvenstva), tri zlata (evropska prvenstva), četiri zlata (Svjetska liga).

Sa Partizanom i Pro Rekom osvojio je Ligu šampiona, višestruki je prvak Srbije i Italije sa svojim klubovima, a više puta je proglašavan MVP na raznim takmičenjima kao i prije mjesec dana na završnim evropskim kvalifikacijama Svjetske lige u Podgorici.

"Uvijek ima želja i kada smo kompletirali sve što se moglo osvojiti veliki je osjećaj zadovoljstva. Samim tim što smo mi na pripremama u reprezentaciji i klubovima znači da postoji i dalje želja za dokazivanjem, osvajanjem trofeja i titula, tako da sa te strane dok god postoji ta glad ja ću se truditi da budem tu i što duže u reprezentaciji. Komplimente je lijepo čuti, ali najljepše je vidjeti djecu kada se obraduju nama i našim uspjesima. To je za ono što se mi borimo da ih privučemo vaterpolu i da probaju ovaj lijep sport", jasan je Mandić.

Za vaterpolo Mandić kaže da može mnogo toga lijepog da pruži čovjeku jer može da ga nauči o životu, ponašanju, disciplini, druženju i preporučuje ga svakome.

"Dušan silni", kako od milja zovu Mandića, svoje snove o medaljama je pretočio u stvarnost, a o njemu i njegovoj ličnosti govori i odlikovanje "Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca" kojim ga je 2016. godine odlikovao mitropolit Amfilohije za pokazano viteštvo u vrhunskim sportskim dostignućima, čuvanju kulture i tradicije našega naroda i stajanje u pravoslavnoj vjeri svojih predaka.