Virus korona.jpg

Skoro tri puta više ljudi umrlo je od kovida 19 nego što piše u zvaničnim podacima, navodi se u novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije.

U najvećem pregledu posljedica pandemije do sada piše da je do kraja 2021. godine bilo 14,9 miliona prekomjernih smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa kovidom 19.

Prema zvaničnim podacima koje je SZO objavila do tada, od januara 2020. do kraja decembra 2021. godine od posljedica ove bolesti preminulo je nešto više od 5,4 miliona ljudi.

SZO u prekomjerne smrtne slučajeve ubraja osobe koje su preminule od kovida 19 i one koje su umrle od indirektnih posljedica pandemije, poput lica koja nisu mogla da dobiju zdravstvenu pomoć za druga oboljenja jer su sistemi bili preopterećeni tokom velikih talasa infekcije.

Uračunati su i smanjeni rizici od stradanja tokom pandemije, na primjer u saobraćaju kada su na snazi bile mjere zatvaranja.

Broj iz novog izvještaja je znatno veći od zvanične evidencije i zbog toga što u mnogim zemljama nije bilo adekvatnog izvještavanja o kovidu 19. Čak i prije pandemije, oko šest od deset smrtnih slučajeva u svijetu nisu bili evidentirani.