put.jpg

Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" objavili su ambiciozan plan javnih nabavki za 2022. godinu, a na području Trebinja i Hercegovine predviđeno je nekoliko izuzetno značajnih ifrastrukturnih projekata.

Najznačajnija investicija je  izgradnja novog puta od Broda na Drini do Tjentišta, za koju su predviđena ukupna sredstva u visini od 47.000.000 KM. Ovo ulaganje previđa rehabilitaciju dijela postojećeg puta od Foče prema Šćepan Polju te izgradnju mosta preko rijeke Drine kako bi se zaobišle brojne krivine na postojećem putu do Doline herojana ba Tjentištu, koji je u veoma lošem stanju.

Druga po vrijednosti investicija koja treba da počne u ovoj godini je rehabilizacija magistralnog puta Gacko-Nevesinje u dužini od oko 50 kilometara. Vrijednost radova je 17.640.000 KM.

Nastavljaju se i radovi na rehabilitaciji puta Nevesinje-Mostar, koji su počeli prošle godine. Uz već odobrena 3.300.000 KM, "Putevi" su za dodatne radove predvidjeli 400.000 KM. Ovim projektom biće rehabilitovano oko 10,7 kilometara puta. Tako će ovaj projekat ukupno da košta 3.700.000 KM.

Treći po vrijednosti projekat je proširenje postojećeg puta od Ljubinja do Žegulje, u dužini od 8,4 kilometra za koje je predviđeno 3.500.000 KM. Iako je ranije bilo predviđeno da bude rehabilitovano svih 16 kilometara puta, sada je to smanjeno za oko 7,5 kilometara. Iz "Puteva" nisu objasnili zbog čega su to uradili, jer je cijeli put od Ljubinja do granice sa Federacijom BiH u izuzetno lošem stanju.

ZA PROJEKTE U TREBINJU 8.000.000 MILIONA KM

Za nastavak radova na izgradnji zapadne obilaznice oko Trebinja - od Draženske gore do magistralnog puta za Dubrovnik, biće izdvojeno 2.200.000 KM. Radovi na ovoj dionici uveliko kasne, a nadležni su se pravdali da je to zbog izmjene dionice buduće obilaznice.

Za izgradnju istočne, odnosno velike obilaznice oko Trebinja "Putevi" su predvidjeli 5.000.000 KM i to za prvu fazu radova. Ranije su Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ obezbijedile oko 12.300.000 KM za izgradnju mosta preko rijeke Trebišnjice čija je dužina 484 metra, visina 32 metra i širina 11,6 metara. Ovaj most biće dio istočne-velike obilaznice oko Trebinja i radovi na njemu uveliko traju i već su vidljivi noseći stubovi.

"Putevi" su u 2022. godini predvidjeli i izgradnju kružnog toka u Gorici, odnosno na raskrsnici gdje se odvajaju putevi za Nikšić i Bileću. Predviđeni su radovi čija je vrijednost 800.000 KM.

VRBA-DESIVOJE /GACKO/

U ovoj godini treba da počnu i radovi na proširenju magistralnog puta Gacko-Foča, na dionici od Desivoja do Vrbe. "Putevi" su još krajem 2020. godine na javnom tenderu izabrali "Prijedorputeve" za izvođača radova. Oni su ponudili da dionisu od 3,5 kilometra urade za 4.000.000 KM. Radovi nisu počeli, bar kako su tvrdili nadležni, jer nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi.

I DALJE BEZ SVEOBUHVATNE SANACIJE PUTEVA DO NIKŠIĆA I BILEĆE

Dvije najlošije putne dionice - od Trebinja do Klobuka prema Nikšiću i od Trebinja do Bileće ni ovoga puta nisu obuhvaćene planom javnih nabavki "Puteva Republike Srpske". Posebno je loš put ka Bileći, koji Trebinjci najčešće koriste na putovanju ka Foči, Sarajevu, Beogradu.