zeljko tepavcevic predsjednik konfederacije sindikata rs.jpg

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević čestitao je svim radnicima Međunarodni praznik rada, navodeći da i ovaj prvi maj veliki broj radnika dočekuje u nezavidnom položaju, jer imaju plate koje ne mogu da podmire ni njihove osnovne životne potrebe.

Tepavčević je rekao da je neophodno hitno usaglašavanje sindikalnih prijedloga sa predstavnicima poslodavaca i Vlade Republike Srpske, navodeći da radnici sa najnižom platom od 590 KM ne mogu da izdrže ni do desetog dana u mjesecu.

“Inflacija je oko deset odsto, pa i najavljena povećanja plata ne doprinose povećanju životnog standarda radnika. To se posebno odnosi na radnike u dijelu privatnog sektora gdje neki od njih i ne znaju za slobodan dan, a kamoli za povećanje plata”, istakao je Tepavčević.

Poručio je da je važno radničko jedinstvo, jer se ne smije zaboraviti da poslodavci nikada ne bi imali ovo što imaju da im radnici ne stvaraju novu i dodatnu vrijednost, koja njima donosi profit.

“I radnici treba da dobiju dio tog profita. Poslodavci su navikli da taj profit uzimaju samo za sebe, zaboravljajući da su ga stvorili radnici. Ne traže radnici da se poslodavci odreknu cijelog profita, ali traže da se njegov dio prelije u radničke novčanike”, istakao je Tepavčević.

Prema njegovim riječima, mora se uspostaviti pravednija raspodjela, jer veliki broj radnika već napušta svoje poslodavce, što nije dobro rješenje ni za radnika, ni za poslodavca ni za državu.

“Nemojte da mislite da se radniku lako odlučiti da napusti rodni grad, porodicu, zemlju, da bi koru hljeba tražio u inostranstvu. To nije rješenje ni za poslodavca jer je sve teže pronaći radnika a i tom novom, ako uspije da ga pronađe, treba vremena da usvoji nova znanja i stekne očekivane vještine. A tek je država ta koja ispašta – odlazak radnika znači manje prihode po skoro svim osnovama, a to dovodi do manjeg BDP-a, usporava rast i razvoj i produbljuje i onako tešku ekonomsku situaciju”, naglasio je Tepavčević.

On je pozvao i inspekcijske organe da pojačaju kontrole, jer ima nemali broj radnika koji ni dalje nisu prijavljeni ili primaju najnižu platu, a ostatak dobijaju na ruke.

Na kraju, Tepavčević kaže da je praznik rada i dan kada su radnici sa svojim porodicama, kada se druže sa prijateljima i kada vrijeme posvećuju sebi i svojim najbližim