IMG_6691_resized_20220318_050340278.jpeg

U Trebinju je završen treći Samit energetike na kojem se pokušalo odgovoriti na najaktuelnije pitanje današnjice - energetsku krizu.

Republika Srpska ima stabilne izvore energije i neće odustati od investicionih projekata, a otvorena je i za saradnju.

Doneseni su zaključci koji će biti upućeni nadležnim institucijama kako bi se donijele mjere za tranziciju u energetici.

Za taj proces zemlje regiona, uglavnom imaju znanje, ali je potrebno dodatno obrazovanje kadrova. BiH ima problem legislative, Republika Srpska usvojila je Zakon o energetici i gasu, dok se usvajanje sličnog očekuje u FBiH.

„Problem za energetiku BiH jeste neorganizovano tržište električne energije i nemogućnost plasiranja na tržište, posebno balansne i zato nam je potrebna legislativa, čekamo zakonodavce“, izjavio je direkor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović.

Države treba da pokrenu i investicione projekte. Energetska kriza primorala je kompanije da odustanu od prvobitno donesenih strateških dokumenata, pa će rezovi u tranziciji biti bolni. Ujedno su i šansa i rizik.

Republika Srpska ima stabilne izvore energije, neće odustati od investicionih projekata i otvorena je za saradnju sa sistemima u okruženju, što je jedna od poruka Samita.

„Mogli smo da čujemo poruke da postoji problematika u BiH oko legistative i problem neorganizovanog tržišta električne energije u BiH, a samim tim i nemogućnost plasiranja proizvoda van države. Čekamo zakonodavce, prvenstveno da se donese zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH – Zakon o električnoj energiji i gasu i očekujemo da Federacija BiH uskoro riješi taj problem, oko donošenja zakona na nivou tog entiteta, kako bi se uskladio sa našim zakonom, koji je usklađen sa zakonom EU, a  kako bi nam omogućili profitabilnost i efekasnost energetskih kompanija u BiH “, poručio je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske na završnoj konfrerenciji za novinare.

„Ono što moram da kažem je važnost investicija u RS, jer je energetska kriza na teritoriji Evrope zaljuljala mnoge kompanije i mnoge budžete država, a nije mimoišla ni nas na Balkanu, a sigurno je važna, jer ćemo izvršiti izradu novih poslovnih modela za funkcionisanje energetskih kompanija. Takođe, jedan od zaključaka je da se moraju izvršiti revizije strategije razvoja energetskog sektora ali i revizije planova investicija i planova razvoja“, kategoričan je Petrović.

On je napomenuo da će se aktuele krize značajno odraziti na proizvode, ne samo u energetici, nego i drugim oblastima.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je samit premašio očekivanja i da su panovi za naredni period da se smještajni kapaciteti značajno povećaju, sudeći po posjećenosti samita.

 „Rekli su svoje viđenje izlaska iz energetske krize, koja je prisutna kroz ovu godinu dana, do sljedećeg samita, vidjećemo kako će se pokazati i šta će u ovoj godini donijeti - saopštio je direktor "Samita energetike", Aleksandar Branković.

Trodnevnom Samitu energetike prisustvovalo je više od sedamsto učesnika iz deset zemalja, prezentovano je osamdeset stručnih i naučnih radova, potpisano nekoliko poslovnih dogovora.