IMG_20220310_54424.jpg

U Muzeju Hercegovine premijerno je prikazana reportaža "Ko je bio Miloš S. Milojević" novinara Nebojše Kolaka. Reportaža je urađena u okviru ciklusa "Poznato nepoznati Srbi".

Autor Nebojša Kolak kaže da Miloš S. Milojević nije toliko poznat srpskoj javnosti iako je bio vojskovođa, istoričar i književnik koji je istraživao porijeklo Srba i odakle su krenuli na svoj put.

"O njemu u 30 minuta pričaju istoričari, stručnjaci koji znaju njegov rad i djelo, ali nažalost taj čovjek nije bio član SANU, a njegovo djelo nije priznato iako ima dokaza. Čudno mi je da ljudi, stručnjaci, istoričari, naučnici nisu pristupili njegovom radu da ih zainteresuje i da vide ko je bio Miloš. S. Milojević. Zahvaljujući Udruženju koje nosi njegovo ime u rodnom mjestu Crna Bara radi se reprint njegovih djela", kazao je Kolak.

Miloš S. Milojević je putujući po Kosovu i Metohiji u Dečanima tražio "Hrisovolju carice Milice", ali je naišao na "Dečansku hrisovolju" i to prvu i drugu. U Prizrenu je pronašao "Prizrensku tapiju", najstariji srpski dokument koji govori o privatno-pravnim poslovima iz XIV vijeka, ali niko o njemu ne govori kao pronalazaču tih važnih dokumenata.

Milos s milojevic.jpg

Član Udruženja "Miloš S. Milojević" iz Crne Bare Predrag Đurić je naglasio da i u svom rodnom mjestu malo je ljudi znalo ko je Miloš. S. Milojević.

"Škola je nosila njegovo ime sve do 50-ih godina prošlog vijeka. Osnivanje Udruženja prije 12 godina je podstaklo saznanje da imamo tako znamenitog mještanina, a rođeni Milošev ujak prota Ignjat Vasić ostavio je zabilješke da vuku korijene od Bjelopavlića. Održava se naučni skup u posljednjih nekoliko godina i izdaju se zbornici. On je bio posvećen Srbima i njegove posljednje riječi su bile 'Branite srpstvo'. On je težio nacionalnim radom i deviza mu je bila da se prestane sa nazivanjem Srba predjelnim imenima (Šumadinci, Mačvani) već jednim imenom 'Brat Srbin", rekao je Đurić.

Miloš S. Milojević je sačinio i etnografsku mapu na prostoru Balkanskog poluostrva s ciljem da narod što prije prepoznaje brata i da bi što prije krenuo u oslobođenje od Turaka. Od tog djelovanja njegova glava je bila ucijenjena na 10.000 dukata.