Pomen vladika atanasije.jpeg

Pomen blaženopočivšem episkopu Atanasiju danas je služen u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš.

Ističući da je vladika Atanasije u sebi nosio toplinu života, episkop diseldorfski i njemački Grigorije je naveo da je voljeni pastir Hercegovine odisao ljudskošću i čovječnošću, težeći vječnosti.

„Danas, kad počiva u ovoj tvrdoj tvrdoškoj stijeni i tvrdoškoj zemlji, poslije svega što je učinio za nas i za ovaj svijet, ostaje onaj divni miris, miris koji nam ostavljaju sveti božiji ljudi. Nama koji smo živjeli sa vladikom Atanasijem, ostalo je poznato da je on, još za života, mirisao ljudskošću i čovječnošću. Taj miris je dopirao do nas, iz onoga čemu je Atanasije, kako mu samo ime kaže, besmrtnost, težio, a težio je vječnosti, životu i životnosti“, kazao je vladika Grigorije.  

On je istakao da se na godišnjicu njegovog upokojenja treba podsjetiti plamena koji je vladika Atanasije nosio u svom srcu, „koje je u njemu zapalio duh sveti, kao kandilo koje neprestano gori, kao svijeća koja svijetli u tami i koja se nikad ne gasi, ne umire“.

„Dobro što je smo danas ovdje, dobro je uvijek biti ovđe, kad god dođemo ovdje treba da znamo da je ovo mjesto podviga, pokajanja, stradanja, suza i znoja, ali više od svega, mjesto vaskrsenja, života, topline i mjesto mirisa koji dolazi iz carstva nebeskog. Ova zemlja je bila blagoslovena da je kroz nju hodio prorok, da je kroz nju hodio arhijerej koji je nosio božansku svjetlost. Danas, kad smireno leži u malenoj crkvici koja je pod njegovoj volji izgrađena i u čijoj gradnji je sam učestvovao sa majstorima i nama šegrtima u svakom smislu te riječi, ostao nam je miris, kojim treba da se nadahnjujemo, da živimo, da ga osjećamo kao predukus onoga što će zamirisati kad se sretnemo s njim u carstvu Hristovom“, naveo je episkop diseldorski i njemački Grigorije.

U Sabornom hramu Svetog Preobraženja u Trebinju jutros je služena sveta arhijerejska liturgija sa parastosom za upokojenog vladiku Atanasija, duhovnog oca pravoslavne Hercegovine.

Svetu liturgiju služili su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, diseldorfski i njemački Grigorije, zapadnoamerički Maksira, pakračko-slavonski Jovan, braničevski Ignjatije, dečanski Sava i bregalnički Marko.