Sveti trifun carski vinogradi usce1.jpg

Svetog Trifuna, dan vinogradara, porodica Vukoje obilježila je početkom rezidbe vinove loze u Carskim vinogradima u Ušću kod Trebinja.

Vinogradi su se "probudili" nakon zimskog sna pa su po tradiciji na dan Svetog Trifuna orezani, osveštani i nahranjeni vinom širom hercegovačkog vinogorja.

Otac Dražen Tupanjanin, govoreći o današnjem danu, istakao je da ga vinogradari slave kao svoj dan i da treba da se zamislimo kakva je veza između mučeništva i vinograda.

"Znamo da plodovi vinograda služe za služenje Svete liturgije, a između ostalog to je njihova najuzvišenija upotreba. Samim tim Hristovo mučeništvo pa i Trifuna ima tajanstvenu vezu sa vinom i vinogradom. Želim srećnu slavu domaćinu i svim vinogradarima u svijetu", rekao je otac Tupanjanin.

Direktor Podruma "Vukoje 1982" Radovan Vukoje je naglasio da u Carskim vinogradima-Ušće počinje rezidba loze, a u vinogradima u Zasad polju je urađeno oko 80 odsto posla.

"Počinjemo sa rezidbom na najznačajnijem lokalitetu za autohtonu sortu Hercegovine - žilavku, i u najstarijem vinogradu uopšte u ovom području. Tradicija kaže da kada imamo topao i sunčan dan posvećen Svetom Trifunu - godina će biti sušna, a kad imamo malo oblaka i kiše da će biti rodna godina. Ove kapi kiše govore da će biti dobra i rodna godina. Nadam se da ćemo kao u posljednje dvije godine imati vrhunski kvalitet su onr bile fantastične", rekao je Vukoje.

Sveti trifun carski vinogradi usce2.jpg

Prema njegovim riječima, Podrum "Vukoje 1982" je osvojio mnoge nagrade u posljednje vrijeme u Aziji, Americi, a ove godine otvorena je Vinska galerija u Beogradu.

"Mislimo da smo ovom galerijom bliže svim našim ljubiteljima u Srbiji koji naša vina vole i poštuju kult Hercegovine kao jednog od najboljih vinskih regiona gdje ćemo promovisati sebe i sve vinare našega kraja. U narednom periodu nastavićemo sa razvojem tako da će biti novih projekata koje ćemo otvoriti i u našoj destileriji. Najavljujem za ovu godinu izvoz u Ameriku destilata likera koji su naši novi proizvodi", objasnio je Vukoje.