ducicev legat rekonstrukcija 20222.jpg

U Muzeju Hercegovine u toku su građevinski radovi na uređenju Dučićevog legata, koji će ovom rekonstrukcijom dobiti dostojan izgled kakav i zaslužuje zbirka koju je rodnom gradu poklonio veliki pjesnik i diplomata.

Radovi su, osim u Dučićevom legatu, aktivni i u prizemlju zgrade Muzeja, gdje su pronađeni ostaci starog Trebinja u vidu velikih bedema i kaldrme, koji još jednom potvrđuju da je prije postojećeg starog jezgra kakvo danas poznajemo postojao još stariji grad koji je poznat kao Banj-Vir.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže za TrebinjeLive.info da radovi u Dučićevom legatu obuhvataju rekonstrukciju cjelokupnog izložbenog prostora gdje su smješteni Dučićevi pokloni i njegove lične stvari.

"Iskoristili smo trenutak organizovanja izložbe o Dučiću u Beogradu i Banjaluci, tokom kojih su predmeti iz naše zbirke izloženi u ovim gradovima. To je bila odlična prilika da pokrenemo rekonstrukciju prostora Legata, koji je odavno zalužio da bude saniran", rekla je Grujićeva.

ivana grujic direktor muzeja hercegovine trebinje.jpg

Ona navodi da su sa unutrašnjih zidova na južnoj strani skinuli malter, te da se sada vidi sva ljepota hercegovačkog kamena, koji će na neki način u buduće da dominira prostorom Dučićevog legata.

"Osim toga, radimo i na sanaciji podova, te uvođenju nove vrste grijanja i hlađenja, koje će omogućiti da se sa fasade zgrade Muzeja skinu i preostali klima uređaji koji narušavaju njen izgled", istakla je Grujićeva.

Kada se uđe u ovakav oblik radova neophodna su značajna finansijska sredstva, a svakako da Dučićev legat zaslužuje da se cjelokupna zajednicna uključi u njegovu rekonstrukciju, jer ko je to zaslužio ako nije Dučić, kao bar mali vid zahvalnosti za sve ono što je učinio za svoj rodni grad.

ducicev legat rekonstrukcija 20223.jpg

Kao važan segment radova Grujićeva ističe i sanaciju podrumskih prostorija Muzeja, ispod kojih se krije neprocjenjivo bogatstvo koje je svjedok burne i duge istorije Trebinja. To je, kaže nam, arheološko otkriće neprocjenjive vrijednosti koje ukazuje da istorijski kontinuitet našeg grada.

"U tim podrumskim prostorijama smo podigli pod i ispod njega su nam se ukazali zidovi starog Trebinja koji se nastavljaju na već oktirvene kamene zidove ispod tornja Muzeja. Sada planiramo da na tom dijelu stavimo staklo tako da svi posjetioci i građani Trebinja vide šta se krije ispod zgrade Muzeja koja je sama po sebi veoma interesantna", navela je Grujićeva.

ducicev legat rekonstrukcija 20221.jpg

SVI DA POMOGNEMO OVAJ VELIKI PROJEKAT

Grujićeva ne krije da su finansijska sredstva uvijek problem i da Muzej sam kao najvažnija ustanova kulture u ovom dijelu Republike Srpske ne može da iznese sve troškove. Ipak, vjeruje da će Grad, resorno ministarstvo i donatori biti ti koji će omogućiti da se završe svi započeti radovi.

Već su dobili prvu donaciju od Italijanke Karmele Skarano Maračić iz Barija, koja je putem Fonacije "Sestosenso" uplatila 3.000 evra.

"To je jedna gospođa od 82 godine koja je svojevremeno radila naučne radove o Dučiću i koja se prosto zaljubila u njega i njegov rad. Kada god dođe u blizinu Trebinja, uvijek posjeti Trebinje i Muzej Hercegovine i nanovo se očara onim što je Dučić uradio za svoj grad", priča Grujićeva.

Voljela bi kaže i da trebinjski privrednici pomognu obnovu Dučićevog legata.

"Cijela zajednica treba da se uključi. Obratićemo se i resornom ministarstvu Vlade Srbije i našim sunarodnicima u Beogradu i Srbiji. Dučić zaslužuje da mu se oduži cijela zajednica, a ne neki pojedinac, jer on lično nikada nije radio za pojedinca nego za opštu stvar bilo kao pjesnik, diplomata ili kao Trebinjac za njegovo milo Trebinje", navela je Grujićeva.

ducicev legat rekonstrukcija 20228.jpg

ducicev legat rekonstrukcija 20225.jpg

ducicev legat rekonstrukcija 20227.jpg

ducicev legat rekonstrukcija 20224.jpg