operacija srce covjek svinja.jpg

Srčanom bolesniku iz Merilenda hirurzi su presadili srce genetski modifikovane svinje, a ovaj revolucionarni zahvat dao je nadu stotinama hiljada pacijenata s bolesnim organima.

To je, naime, bila prva uspješna transplantacija svinjskog srca u čovjeka.

Osmočasovna operacija obavljena je u petak u Baltimoreu, a pacijent David Benet (57) osjećao se dobro u ponedjeljak, tvrde hirurzi Medicinskog centra na Univerzitetu Merilend.

- Stvara puls, stvara pritisak, to je njegovo srce - rekao je dr. Bartli Grifith, šef programa transplantacije srca u Medicinskom centru, koji je izveo operaciju.

- Radi i izgleda normalno. Oduševljeni smo, ali ne znamo šta nam nosi sutra. Ovo nikada prije nije učinjeno - istakao je.

Naučnici su dosad grozničavo radili na razvoju svinja čije organe ljudsko tijelo neće odbaciti, a istraživanje je ubrzano u prošloj dekadi novim tehnikama kloniranja i uređivanja gena.

- Ovo je prelomni događaj - rekao je dr David Klasen iz Ujedinjene mreže za dijeljenje organa, koji je ranije radio kao hirurg na Univerzitetu Merilend.

- Počinju se otvarati vrata koja će, vjerujem, dovesti do velikih promjena u načinu na koji liječimo zastoj organa - kazao je, no upozorio da će biti potrebno još puno vremena da ovakva terapija 'sazri'.

David Benet se odlučio na eksperimentalno liječenje jer bi u suprotnom umro s obzirom na to da je iscrpio druge tretmane, a bio je suviše bolestan da bi se srce dobio od donatora.

Njegova prognoza je trenutno neizvjesna. Benet je još uvijek povezan s aparatom koji ga je održavao na životu prije operacije, ali to nije neobično za novog primatelja presađenog srca, ističu stručnjaci.

- Bilo je ili umrijeti ili napraviti ovu transplantaciju. Želim živjeti i to je moj posljednji izbor - rekao je Benet prije operacije.

Ova transplantacija srca obavljena je samo nekoliko mjeseci nakon što su hirurzi u Njujorku uspješno transplantovali bubreg genetski modifikovane svinje na moždano mrtvu osobu.

Istraživači se nadaju da će ovakvi postupci pokrenuti novu eru u medicini i da će više od pola miliona Amerikanaca koji čekaju bubrege i druge organe dobiti zamjenske.