Danica crnogorcevic.jpeg

Danica Crnogorčević jedna je od najpopularnijih vokalnih solistkinja i interpretatorki duhovne i etno muzike iz Crne Gore koja je za Dan Republike pjevala je na Trgu slobode, gdje je priredila spektakularan koncert.

To nije njen prvi nastup pred trebinjskom publikom, a na jugu Hercegovine boravila je više puta i uvijek se lijepo osjećala.

"Ovo je naš narod i uvijek se rado vraćam jer se osjećam kao da sam kod kuće. Toliko smo isti, običaji, nošnja, i srce me boli što smo na žalost u svijetu predstavljeni kao više naroda, a to je jedan narod. Znate šta nam rade i koliko nas razjedinjuju zato mi je čast i zadovoljstvo što smo pokazati jedno jedinstvo i da smo svi mi iz istog mjesta", kaže Danica na početku razgovora za TrebinjeLive.info.

Daničina želja je bila da osvoji srca djece, što se i vidi, jer djeca ne samo u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, već i širom planete pjevaju pjesme koje su pjevali naši pradjedovi, djedovi. 

"Cilj mi je da ova muzika pronađe put do omladine što i jeste pronašla, a to mi je drago. Ima sve više etno grupa, etno pojaca. U početku je to bilo jako teško pokrenuti iako sam ja mlada mnogo toga je iza mene. Nije bitna popularnost već naš cilj da se okrenemo našoj majci Srbiji od koje smo potekli, Svetom Savi," priča Danica.

Prema riječima Danice Crnogorčević, prvo treba da naučimo šta je liturgija, a nakon toga treba da pjevamo rodoljubive pjesme. Ova mlada žena i majka kaže da je svjesna popularnosti, ali kod kuće je fokusirana samo na troje djece.

Ljubav prema duhovnoj muzici kod nje se pojavila još dok je bila dijete kroz liturgiju i pojanje. Prvo je naučila da pjeva liturgiju, a kasnije i ostale duhovne pjesme. Završila je istoriju umjetnosti sa desetkom iako je htjela da upiše farmaciju. Međutim, majka joj je rekla da to ne dolazi u obzir već da joj je Bog dao dar za pjevanje i da je to značajno za istraživanje naše tradicije, naroda, muzike. Nakon što se preselila u Beograd poželila je da pjeva tradicionalne pjesme ne samo sa naših prostora već i šire.

"Tako se kod mene rodila ljubav generalno prema tradicionalnoj muzici pored duhovne. Sada to jedno drugo prati. Najviše to možemo da vidimo kod Stevana Mokranjca koji je stvarao crkvene pjesme na motivima tradicionalne narodne muzike koja je iz naroda, a isto tako po pjesmama Svetog vladike Nikolaja Velimirovića koji je napisao toliko duhovnih pjesama i melodije koje su stvorene u manastirima od naših monaha i monahinja koje su iz naroda i povezane sa našom tradicijom, a odišu duhovnošću. Otuda pjesme "Vjera naša, vjera slavna", "Govori gospode"..., objašnjava Danica.

Stvarajući i pjevajući pjesme u Srbiji, Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i dijaspori ona izaziva emocije i kada se sve poveže vidi se jedinstvo u našem Bogu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer su svuda iste emocije, osmijesi, udarci rukama, reakcije.

Gdje god da se pojavi sa svojim pjesmama osjeća se kao kod svoje kuće, a naročito na Kosovu i Metohiji gdje najbolje priča pjesma kao i emocije koje se rađaju kroz pjesmu.

Prvi solo album duhovne muzike “Gospode dođi” sa 11 pjesama objavila je 2018. uz podršku i blagoslov manastira Ostrog. U ljeto 2020. objavila je pjesme "Pravoslavlje Crnom Gorom blista" i "Veseli se srpski rode" koje je uradila zajedno sa suprugom Ivanom, a koje su za kratko vrijeme ostvarile zapažen uspjeh.

Pjesma "Veseli se srpski rode" je ubrzo postala i nezvanična himna litija u Crnoj Gori. Ta pjesma nastala je prije tri godine kada nije bilo ni pomena da će se braniti svetinje, već je nastala spontano iz ljubavi prema srpskom narodu koju je napisao đakon Ivan Crnogorčević (suprug Danice).

"Nama je drago što je ta pjesma dosegla toliku popularnost na taj način. U mojim pjesmama pjevam o sabornosti, okupljanju i to je jedini način da opstanemo kao narod i ne smijemo dozvoliti da nas samo nevolje spajaju kao što se to desilo u Crnoj Gori za vrijeme litija, ne smijemo dozvoliti da dođemo do tog stadijuma i da tek onda shvatimo ko smo, šta smo i odakle potičemo. Upravo tim pjesmama i emocijama koje šaljem narodu sa scene želim da se, prije bilo koje nevolje, zapitaju kroz šta je sve naš srpski narod prošao, a pjesmom pozivam da se raspitaju o svojoj istoriji, kakve svetitelje imamo", istakla je Danica.

Pjesma "Rano moja" koja je ljetos snimljena je jedina koja je posvećena stradanju srpskog naroda u Jasenovcu i Donjoj Gradini, takođe po tekstu njenog supruga.

"Spot je sniman na svim autentičnim mjestima, a pjesma je nastala kao želja da duša izrazi bol zbog neviđene žrtve koju je naš narod imao u 20. vijeku", istakla je Danica.

Danica kaže da joj je lakše kada je njen suprug uz nju jer ona pjevajući, a on pišući tekstove za pjesme se podržavaju i u njegovoj i u njenoj službi, zato jer je to zajednička služba.

"To stvaramo iz ljubavi prema svom narodu, Gospodu Bogu, zato smo i zajedno, stvaramo zajedno i samo možemo da blagodarimo Bogu i da ako išta možemo dobro uraditi za našu crkvu i narod, onda je to, to" zaključila je Danica.